Autonieuws

Audi Q7 met 3D sound

Audi is één van de weinige automerken die aantonen aandacht te besteden aan Car Hifi. Audi is constant op zoek naar het beste geluid voor in de auto. Het volgende op de to-do-list is het produceren van 3D sound, wat vanaf 2015 voor het eerst leverbaar zal zijn in de nieuwe Q7.

Tegenwoordig beweert bijna iedere retailer in multimedia dat het een 3D sound aanbiedt, maar de waarheid zit daar bijna altijd ver van af. De reden hiervoor is gemakkelijk: het daadwerkelijk kunnen reproduceren en laten beleven van 3D sound is een extreem complexe en kostbare bezigheid. Als fabrikant daarvan doe je dit niet zomaar even voor een paar tientjes als je ook nog geld wilt verdienen.5359776436_64ac9b9f12

3D sound

Een andere reden dat het zogenaamde 3D sound in de praktijk vaak niet werkt, is het gebrek aan aansturing en weergevers. Gebrek aan luidsprekers, speakers of verkeerde luisterposities en een versterker die eigenlijk helemaal niet toereikend is voor 3D geluid zijn problemen die zich vaak voordoen. Of de Audi Q7 dit sprookje werkelijkheid kan maken moet nog bewezen worden, maar de basis lijkt in elk geval gelegd te zijn.

Als onderdeel van Audi’s carhifi-programma voor de nieuwe Q7 wordt Audi 3D sound optioneel leverbaar als een component. Het hart van het systeem is een algoritme dat het signaal voor elke van de 23 speakers uitermate precies én snel berekent. Bij de wagen stuurt een digitale signaalprocessor 11 kanalen alle luidsprekers zodanig aan dat het geluid op iedere zitplaats even accuraat gelijktijdig is. Vier speakers zorgen met eigen kanalen voor spatiale hoogte ofwel de derde dimensie. Ook de 250 millimeter grotere subwoofer en een nieuwe versterker met maximaal 1.920 Watt dragen volgens Audi voor een luisterplezier van hoog niveau.