Autonieuws

Autodelen niet populair onder leaserijders

Het delen van een auto is in Nederland flink in opmars. Met initiatieven als SnappCar, GreenWheels, MyWheels en Autodate.nl wordt het steeds eenvoudiger om je auto uit te lenen in ruil voor een financiële vergoeding of om gebruik te maken van een auto ook als je die zelf niet hebt. Interessant voor autobezitters die hun auto niet zo vaak gebruiken, maar ook voor mensen die een auto niet vaak genoeg gebruiken om er zelf één aan te willen schaffen. Waar je dus in het verleden aangewezen was op een huurauto of je eigen auto werkloos op de parkeerplaats voor je huis stond, worden auto’s nu gedeeld tussen mensen onderling. Gunstig voor alle betrokkenen, en verbindend!

Autodelen is echter niet onder alle automobilisten populair. Onder zakelijk rijders, die veelal gebruik maken van een leaseauto, heeft het fenomeen weinig draagvlak. Was in 2013 nog 26% van de automobilisten bereid een auto te delen met een collega, dit jaar was slechts 17% geïnteresseerd. Dit zijn de bevindingen van de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) uit een onderzoek onder 2370 leden.

Zelfs wanneer tegenover het delen van de auto een vergoeding wordt gesteld, blijft de animo beperkt. 22% van de automobilisten laat de bereidheid afhangen van de hoogte van de vergoeding en de voorwaarden die aan het delen van een auto worden gesteld.

Bron: Nu.nl.