Autostadt, fabriek of stad?
In Europa staan ondanks de stevige concurrentie van lage lonen landen nog steeds een aantal grote fabrieken waar auto’s worden geproduceerd. Het mooiste voorbeeld is misschien wel Wolfsburg, de stad met de Volkswagen fabriek. Of is het eigenlijk de Volkswagenfabriek met stad? Uit ervaring kan ik zeggen dat het tweede voorbeeld wellicht passender is. Bijna de totale beroepsbevolking is werkzaam bij de fabriek en wanneer je door de tunnel loopt naar de ingang dan heeft het meer weg van Amsterdam Centraal dan de gemiddelde toegangsweg van een bedrijf.
Hoe ziet de fabriek eruit?
De Volkswagen fabriek is gebouwd op 25 hectare met daarin staan vele afzonderlijke paviljoens, met daarin de verscheidene merken en technieken. In de rondleiding krijg je een stukje te zien van de productiehallen. Grote aluminium bewerkingsmachines, robots en indrukwekkende logistieke processen zijn hier 24/7 aan de orde van de dag. Een aantal fabriekshallen kent nog kenmerkende beschadigingen van De Tweede Wereldoorlog. De fabriek, neergezet door Hitler was een van de doelwitten van de geallieerden. Uiteindelijk is het dus van groot belang geweest dat de fabriek is behouden, anders zou Volkswagen er nooit in de huidige vorm geweest zijn.
Een van de andere pronkstukken is de toren met 20 verdiepingen. Hier staan nieuwe auto’s in die ondergronds worden aangevoerd vanuit de fabriek. Hier worden ze met een ingenieus systeem de toren in gebracht vanwaar kopers de nieuwe auto’s kunnen ophalen. En hoe ziet dat er dan uit?
Volkswagen heeft een aantal fantastische rondleidingen en tours opgezet waarbij je een groot deel van de geschiedenis mee krijgt als de werkwijze waarmee in de toekomst resultaat behaald moet worden. Er is zelfs een KinderWelt waar je van vijf tot elf jaar op een speelse manier kennis maakt met het verkeer. Dit is te vergelijken met het Autotron een aantal jaar geleden.