Velgen verwisselen
Autonieuws

Hoe kan je het best je velgen verwisselen?

Het duurt meestal maar enkele minuten om je velgen te verwisselen. Maar hou ook zeker in je achterhoofd dat de wielen meestal meer dan 50.000 km maken voordat ze worden verwisseld. Om deze kilometers zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je je velgen correct installeert.

Wanneer banden in paren worden vervangen, moeten de nieuwe, banden met het meest profiel altijd op de achteras worden gemonteerd en de gedeeltelijk versleten banden op de voorkant. Nieuwe banden op de achteras helpen de bestuurder om de controle op natte wegen gemakkelijker te houden, omdat nieuwe, banden beter bestand zijn tegen aquaplaning. Correct banden op bijvoorbeeld je mini velgen zorgen namelijk voor betere wegligging.

De beste plaats om de juiste procedure voor het verwijderen van banden en wielen te vinden, is in de gebruikershandleiding van uw voertuig. Hou deze informatie dus altijd aan of laat het wisselen en uitlijnen door een expert doen.

Om uw oude wielen en banden te verwijderen, maakt u de wielmoeren of bouten los voordat u het voertuig opheft. We raden aan uitsluitend handgereedschap te gebruiken. Bij het verwijderen van wielmoeren moet een steeksleutel met uiterste zorg worden gebruikt, maar deze mag niet worden gebruikt om de wielmoeren te hard aan te draaien. U kunt de nokken het beste voorzichtig verwijderen met een vierwegsleutel of een dop op een breekijzer. Een slagmoersleutel kan de nokken of de tapeinden beschadigen.

De velgen van je auto schoonhouden?