Autonieuws

Waarom een Kipper aanhanger aanschaffen?

Een kipper aanhanger kan een waardevolle investering zijn voor iedereen die regelmatig goederen moet vervoeren. Kippers worden gebruikt voor het vervoeren van materialen zoals zand, grind, bouwafval en andere losse materialen. Het grootste voordeel van een kipper aanhanger is de mogelijkheid om de lading snel en efficiënt te kunnen lossen. Dit kan door het kiepen van de bak, waardoor de lading snel op de grond kan worden gestort. Kippers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, en er zijn ook verschillende accessoires beschikbaar. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een kipper aanhanger en de verschillende opties die beschikbaar zijn.

Soorten kipper aanhangers

Er zijn verschillende soorten kippers te koop om aan verschillende transportbehoeften te voldoen. Een tandemas kipper heeft bijvoorbeeld een groter bruto laadvermogen en blijft uit zichzelf horizontaal staan, terwijl een enkelasser kipper een achterwaarts kippende aanhangwagen is met één as. Dit type kipper is ideaal voor lichtere ladingen. Een tridemas kipper heeft daarentegen een grote hellingshoek van 55 graden en is geschikt voor zware ladingen. Dit type kipper kan ook worden uitgebreid met verschillende accessoires, zoals een loofrek of een huif. Een andere soort kipper is de zakbare aanhanger, die beschikt over een hydraulisch systeem bij de assen waardoor de laadvloer in zijn geheel naar beneden kan. Dit maakt het lossen van de lading nog gemakkelijker en efficiënter. Het is belangrijk om bij het kiezen van een kipper aanhanger rekening te houden met de specifieke transportbehoeften en het gewicht van de ladingen die je wilt vervoeren.

Voordelen van een kipper aanhanger

Een kipper aanhanger biedt vele voordelen ten opzichte van andere typen aanhangers. Zo is een kipper aanhanger ideaal voor het snel en eenvoudig lossen van bulkgoederen zoals zand, tuingrond, puin, bouwafval en brandhout. Door de mogelijkheid om de lading te kiepen, kan het lossen efficiënter verlopen en bespaar je tijd en geld. Daarnaast voorkomt het kiepen van de lading rugklachten bij het lossen van zware materialen. Een ander groot voordeel van een kipper aanhanger is dat deze beschikbaar is in verschillende soorten en maten. Er is altijd wel een kipper te koop die past bij jouw specifieke transportbehoeften. Of je nu een kleine enkelasser nodig hebt voor het vervoeren van lichtere ladingen of een grote tandemas kipper voor zwaardere materialen, er is altijd een passende oplossing beschikbaar. Kipper aanhangers zijn daarom een populaire keuze voor professionals in de bouw- en transportsector.

Optionele functies en accessoires

Naast de standaarduitrusting van een kipper aanhanger zijn er ook diverse optionele functies en accessoires beschikbaar om de aanhanger nog beter te laten aansluiten bij jouw specifieke transportbehoeften. Zo kan een kipper aanhanger worden voorzien van opzetborden, loofrekken, vlakzeilen en huiven. Op deze manier kun je ook hogere of losse ladingen veilig en efficiënt vervoeren. Daarnaast is het bij sommige kippers mogelijk om oprijplaten te monteren voor het makkelijk laden en lossen van bijvoorbeeld machines of voertuigen. Een ander voorbeeld van een innovatieve kipper aanhanger is de TwinTrailer, welke kan worden omgezet van kipper naar machine transporter en andersom met slechts één hendel. Deze gepatenteerde aanhanger maakt het gebruik van twee aanhangwagens overbodig en zorgt voor snel, comfortabel, veilig en rendabel werken. Door te kiezen voor de juiste accessoires en functies kun je het gebruik van je kipper aanhanger optimaliseren en nog efficiënter te werk gaan.

Laad- en losmethoden voor kipper aanhangers

Als het gaat om het laden en lossen van een kipper aanhanger, zijn er verschillende methoden mogelijk. Bij een standaard kipper kan de laadbak achterwaarts kantelen, zodat de lading achter de aanhanger komt te liggen. Hierdoor kan de lading eenvoudig worden gelost, zonder dat je de aanhanger hoeft te kantelen. Er zijn echter ook kippers te koop met meer uitgebreide laad- en losmethoden. Zo is er de achterwaartse aanhangwagen, de 3-zijdige kipper en de TwinTrailer die kan fungeren als kipper en machine transporter. Het is belangrijk om bij het kiezen van een kipper aanhanger te kijken naar de laad- en losmethoden die voor jouw specifieke transportbehoeften het meest geschikt zijn.

Onderhoud van je kipper aanhanger

Het onderhoud van je kipper aanhanger is erg belangrijk om veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen. Hoewel er geen APK voor aanhangers is ingesteld, wordt periodiek onderhoud wel aanbevolen. Het is namelijk van groot belang dat de aanhanger altijd in goede staat verkeert en geen mankementen heeft. Zo voorkom je dat er onveilige situaties ontstaan tijdens het transporteren van goederen.

Tijdens een onderhoudsbeurt worden verschillende inspectiepunten gecontroleerd. Hierbij kun je denken aan:

· De remmen van de aanhanger

· De verlichting van de aanhanger

· De banden van de aanhanger

· De koppeling van de aanhanger

· Het chassis van de aanhanger

· De werking van de kiepfunctie van de aanhanger

· Eventueel een olie- en filterwissel

· Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, voorkom je onnodige reparaties en verleng je de levensduur van je kipper aanhanger.

Het is aan te raden om het onderhoud van je kipper aanhanger te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.Zij hebben de kennis en ervaring om de aanhanger grondig te inspecteren en waar nodig te repareren. Ook kunnen zij je adviseren over het onderhoud en eventuele vervanging van onderdelen. Zo ben je er zeker van dat je kipper aanhanger altijd veilig en betrouwbaar is. Vergeet dus niet om regelmatig onderhoud uit te laten voeren en laat dit doen door een professioneel bedrijf. Zo kun je met een gerust hart de weg op met je kipper aanhanger en ben je verzekerd van een veilig transport van goederen.

Regels en eisen voor aanhangwagens in Nederland

Als je met een kipper aanhanger op de weg rijdt, dan dien je je te houden aan de regels en eisen die in Nederland gelden voor aanhangwagens. Zo moet de aanhanger voorzien zijn van verschillende soorten verlichting, waaronder stadslichten, richtingaanwijzers, achterlichten, remlichten, kentekenplaatverlichting, retroreflectoren en mistachterlichten. Bij aanhangwagens langer dan 6 meter zijn zijmarkeringslichten verplicht. Daarnaast zijn er ook afmetingsregels. De juiste afmetingen voor een aanhanger zijn maximaal 12,00 m lang, 2,55 m breed en 4,00 m hoog. Ook zijn er eisen gesteld aan de banden van de aanhanger. Deze mogen niet uit metaal of een vergelijkbaar materiaal bestaan wat betreft hardheid en vervormbaarheid. Dit om de veiligheid op de weg te waarborgen. Voor ongeremde aanhangwagens tot 750 kg is een losbreekkabel verplicht volgens de wetgeving. Dit is een belangrijke veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de aanhanger losraakt en ongecontroleerd over de weg rolt. Als je met je kipper aanhanger naar een RDW-keuringslocatie rijdt, dan kun je een eendagskenteken aanvragen. Dit is een tijdelijk kenteken dat je kunt gebruiken om met de aanhanger op de openbare weg te rijden. Zorg er wel voor dat je alle benodigde documenten bij je hebt, zoals het kentekenbewijs van de aanhanger en het legitimatiebewijs van de bestuurder. Kortom, als je met een kipper aanhanger de weg op gaat, is het belangrijk om je te houden aan de regels en eisen die in Nederland gelden voor aanhangwagens. Zo zorg je ervoor dat je veilig en verantwoord op pad gaat en voorkom je onveilige situaties. Door regelmatig onderhoud aan je kipper aanhanger te laten uitvoeren, ben je er bovendien zeker van dat deze in goede staat verkeert en veilig is om te gebruiken.