Formule 1 sprintrace
Formule 1

Formule 1 sprintraces: Een spannende toevoeging aan het raceseizoen

In het Formule 1-seizoen van 2021 werden ze voor het eerst geïntroduceerd en in 2022 zagen we ze opnieuw: de Formule 1 sprintrace. Deze korte, intense races voegen een extra dosis spanning toe aan het al opwindende raceseizoen. Met maar liefst zes sprintraces gepland voor het seizoen 2023, laten we eens nader bekijken wat deze races zo speciaal maakt en hoe ze in hun werk gaan.

Wat zijn Formule 1 sprintraces?

Een Formule 1 sprintrace lijkt op het eerste gezicht op een reguliere Grand Prix, maar met een opvallend verschil: ze zijn korter. Terwijl een typische Grand Prix een minimale afstand van 305 kilometer bestrijkt, zijn de sprintraces beperkt tot ongeveer 100 kilometer. In 2021 werden deze races voor het eerst geïntroduceerd, en in 2022 keerden ze terug tijdens geselecteerde Grands Prix, waaronder Imola, Oostenrijk en Brazilië.

Hoe Werkt de Formule 1 sprintrace?

De sprintrace is een intense race die ongeveer 25 tot 30 minuten duurt, met een maximale looptijd van 60 minuten. De startopstelling voor de sprintrace wordt bepaald tijdens de traditionele kwalificatie op vrijdag, zoals we gewend zijn. De uitslag van deze sprintrace dient als startvolgorde voor de Grand Prix op zondag. In 2021 werd de winnaar van de sprintrace beloond met de pole-position, maar vanaf 2022 krijgt de snelste coureur in de kwalificatie deze eer.

Hoe ziet een sprintweekend eruit?

Het sprintrace-weekend brengt veranderingen met zich mee in het Formule 1-schema. Op zaterdagochtend vindt er een ‘sprint shootout’ plaats, ter vervanging van de tweede vrije training. De traditionele kwalificatie wordt verschoven naar vrijdag, waardoor er slechts één vrije training is gedurende het weekend. De zaterdag staat nu bekend als de ‘sprintdag’. Hierbij heeft het resultaat van de sprintrace geen invloed heeft op de startopstelling voor de Grand Prix op zondag.

Puntentelling voor een Formule 1 sprintrace

Punten worden toegekend aan de top-acht van de sprintrace. De winnaar verdient acht punten, gevolgd door zeven punten voor de tweede plaats en zes punten voor de derde plaats. Deze puntentelling gaat door tot de achtste plaats, die één punt verdient. In het eerste jaar van dit experimentele format, 2021, ontvingen enkel de top-drie coureurs punten. Meer weten over de puntentelling bij Formule 1 races?

Kortom, Formule 1 sprintraces voegen een extra spanning toe aan het raceseizoen. Met kortere, intense races die de startopstelling voor de Grand Prix beïnvloeden. Met al zes van deze sprintraces gepland in 2023, kunnen fans zich opmaken voor nog meer spektakel op de baan in 2024.