Dragrace start
Auto evenementen

Dragrace Nederland: De Ultieme Gids voor autoliefhebbers

Hou jij van mooie sportwagens?

Dan moet je echt eens een dragrace in Nederland bezoeken – ideaal voor alle snelheidsliefhebbers.

Maar hoe zit het met dragracing in Nederland? Zijn er events? Kun je zelf meedoen?

In deze blog racen we langs de dragracing scene in Nederland.

De Basis van Dragrace: Een Snelheidsoverzicht

De autosport dragracing is een acceleratiewedstrijd tussen twee voertuigen. Het doel is om op een rechte baan zo snel mogelijk over de finish te komen. De coureur die als eerste over de finish gaat, wint. Een dragrace-evenement is opgebouwd uit een reeks afzonderlijke races tussen twee voertuigen. In deze eliminatierondes racen concurrerende voertuigen, verdeeld in verschillende klassen, tegen elkaar.

De indeling van een auto in de verschillende klassen wordt bepaald aan de hand van bepaalde criteria. Denk aan de grootte van de motor, type brandstof, gewicht van het voertuig, toegestane wijzigingen en aerodynamica, tijdsklasse of racetype.

Dragrace events Nederland in 2024

Er zijn meerdere events waar je dragraces kunt bewonderen; een van de weinige plekken waar legale dragraces zijn, is op het TT-circuit in Assen. Tijdens de SUPERCAR MADNESS op 19 mei zijn er dragraces te bewonderen.

Ook tijdens Japfest (20 mei) zijn er dragraces te bewonderen op het TT-circuit. Een andere locatie waar je terechtkunt, is op Vliegveld Twente, waar het Spring event op 6 juli ook 1-tegen-1 dragraces houdt.

NK Dragracing in gevaar?

De Nederlandse Kampioenschappen in dragracing werden 50 jaar lang gehouden op Vliegveld Drachten. Van 1975 tot 2023 waren de Nederlandse Kampioenschappen altijd op Vliegveld Drachten, maar het vliegveld wil dit niet langer huisvesten. Dit vanwege rubberresten die achterblijven op de landingsbaan, wat niet wenselijk is voor vliegtuigen.

Momenteel is er zelfs geen enkele racebaan meer in Nederland voor dragracing. De dragrace scene probeert een racebaan te realiseren op Vliegveld Lelystad, maar dit is tot op heden helaas nog niet gelukt. Afwachten en hopen dus voor de Nederlandse dragracers.

Deelnemen aan Dragrace Evenementen

Een paarse auto op een racebaan, klaar voor een dragrace.

Mocht je de droom hebben zelf mee te rijden in een dragrace, dan is er goed nieuws! Vrijwel iedereen kan deelnemen aan een dragrace-evenement.

Als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs en een KNAF- of FIA-licentie, dan kun je meedoen!

De Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie (KNAF) is de officiële autosportfederatie in Nederland. Zij stellen dat je in staat moet zijn om de veilige werking van het deelnemende voertuig te kunnen garanderen. Het voertuig moet voldoen aan elementaire veiligheidscriteria (remmen, veiligheidsgordel, etc.). Dit geldt voor de meeste straatvoertuigen. Semi-race- en all-out raceauto’s moeten aan strengere eisen voldoen zoals beschreven in de KNAF Sectie reglementen dragracing.

Belangrijke Nederlandse Dragracers om in 2024 te Volgen

Michel Tooren: Bekend om zijn prestaties in de Pro Modified klasse met zijn ’63 Plymouth Valiant. Tooren heeft indruk gemaakt met zijn consistent snelle tijden en zijn technische vaardigheid, zowel op nationale als op internationale banen. Zijn aanpak van de sport en voortdurende verbeteringen aan zijn auto maken hem een interessante coureur om te volgen.

David Vegter: Vegter is een andere bekende naam in de Pro Modified scene. Met zijn opvallende auto en consistente prestaties op Europese circuits heeft hij een reputatie opgebouwd als een sterke concurrent. Zijn vermogen om met de top mee te strijden, zelfs in een sterk competitieve klasse, maakt hem tot een spannende coureur om te volgen.

Marck Harteveld: Harteveld racet ook in de Pro Modified klasse en staat bekend om zijn technische kennis en het vermogen om zijn auto tot het uiterste te drijven. Zijn passie voor de sport en de technische aspecten van dragracing maken hem niet alleen een geduchte concurrent, maar ook een interessant figuur in de dragracing gemeenschap.

De Toekomst van Dragracing in Nederland

Hoewel er nu geen baan beschikbaar is om NK’s te houden voor dragraces in Nederland, zijn er nog enkele auto-events waar dragraces te bekijken zijn. Er is hoop om op Vliegveld Lelystad een vaste racebaan te krijgen, maar hier zit tot dusver nog weinig progressie in. Het is dus vooral afwachten, en helaas moet je het nu in Nederland doen met enkele events.

De toekomst zal zich dus nog moeten uitwijzen.