Hoeveel auto's mag je hebben
Autonieuws

Hoeveel auto’s mag je op je naam hebben?

In Nederland is autorijden een essentieel onderdeel van het dagelijks leven voor velen, maar hoe zit het met de hoeveelheid auto’s die je kunt bezitten? Is er een limiet aan het aantal voertuigen dat je op je naam mag hebben? Hier is alles wat je moet weten.

Geen Wettelijke Limiet

In tegenstelling tot sommige landen waar er strikte regels kunnen zijn over hoeveel auto’s een persoon kan bezitten, kent Nederland geen wettelijke beperkingen op het aantal auto’s dat je op je naam kunt hebben. Dit betekent dat je als individu of als bedrijf zoveel voertuigen op je naam kunt registreren als je wilt. Deze vrijheid biedt veel mogelijkheden voor autoverzamelaars, gezinnen met meerdere voertuigen en ondernemingen die afhankelijk zijn van een groot wagenpark.

Registratie en Verzekering

Hoewel er geen limiet is aan het aantal auto’s dat je kunt bezitten, moet elk voertuig correct worden geregistreerd en verzekerd. De registratie gebeurt bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), waar je een kentekenbewijs ontvangt dat jou als eigenaar van het voertuig aanwijst. Ook is het verplicht om voor elke auto een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Deze verzekering dekt schade die je met je auto aan anderen kunt veroorzaken.

Belastingen

Elke auto-eigenaar in Nederland moet motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd) betalen. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het gewicht van het voertuig, het type brandstof en de provincie waarin de eigenaar woont. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn als je overweegt meerdere auto’s op je naam te zetten, want deze kosten kunnen snel oplopen.

Praktische Overwegingen

Het bezitten van meerdere auto’s brengt ook praktische overwegingen met zich mee. Denk aan het onderhoud en de stalling van de voertuigen. Regelmatig onderhoud is essentieel om de auto’s in goede staat te houden, en afhankelijk van hoeveel auto’s je bezit, kan het vinden van voldoende stallingsruimte een uitdaging zijn. Daarnaast moet elke auto ieder jaar voor de APK (Algemene Periodieke Keuring), een verplichte keuring om de veiligheid en milieuprestatie van het voertuig te garanderen.