De Linkse Weg: Waarom Deze Landen Niet Rechts Rijden
Op vakantie in een bruisende stad als Tokio? In zo’n grote stad is een auto huren wellicht iets voor jou om overal makkelijk te komen. Alleen zodra je de auto instapt, merk je iets ongewoons op. Het stuur zit aan de rechterkant! Paniek slaat toe. Wat nu? Welkom in de wereld van het links rijden. Deze unieke manier van autorijden lijkt misschien vreemd voor wie rechts rijdt, maar voor een groot deel van de wereldbevolking is dit de norm. Maar waarom rijden sommige landen links? En hoe is deze verdeling eigenlijk ontstaan?
Een Duik in de Geschiedenis van Links rijden
Om te begrijpen waarom sommige landen links rijden, moeten we even terug in de tijd. Eeuwen geleden hadden ruiters in Europa de gewoonte om links te rijden. De reden? De meeste mensen zijn rechtshandig. Dit maakte het makkelijker om, bijvoorbeeld, met je zwaard je vijand te confronteren terwijl je links reed. Dit was vooral handig voor ridders en soldaten in de middeleeuwen.
Maar toen kwam Napoleon, de Franse keizer die niet alleen Europa veroverde, maar ook zijn voorkeur voor rechts rijden introduceerde. Als linkshandige vond hij het prettiger om rechts te rijden en deze gewoonte werd al snel in de door hem veroverde gebieden ingevoerd. Veel Europese landen volgden hem, en zo begon de trend van rechts rijden.
Nederland en links rijden
Nederland was een van de landen die links reedt, de omslag naar rechts rijden vond plaats in 1906, en de reden hiervoor had te maken met internationale handel en transport. Steeds meer buurlanden zoals Duitsland en België, waarmee Nederland veel economische relaties had, reden rechts. Om het verkeer tussen de landen soepeler te laten verlopen, werd besloten dat Nederland ook de overstap moest maken. Langzaam maar zeker werd links rijden afgeschaft, en in 1928 werd het officieel verboden in heel Nederland.
Interessant genoeg hielden voormalige Britse koloniën vast aan het links rijden, als een manier om zich te onderscheiden van hun veroveraars en hun eigen tradities in ere te houden. Daarom zien we vandaag de dag dat een groot aantal landen blijft rijden.
Wereldkaart van Linkse Rijders
Als je naar een wereldkaart kijkt, valt op dat ongeveer 35% van de wereld links rijdt. Deze landen zijn voornamelijk voormalige Britse koloniën, maar er zijn ook enkele uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan Japan, dat nooit door Groot-Brittannië is gekoloniseerd, maar toch links rijdt. Dit heeft te maken met hun eigen historische voorkeur en de Britse invloed bij de ontwikkeling van hun spoorwegen.
Een handige manier om deze landen te categoriseren, is door te kijken naar:
- Eilanden: Veel eilanden zoals Malta, Cyprus en Japan rijden links.
- Voormalige Britse koloniën: Australië, India, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk zelf.
- Verrassende landen: Suriname, in Zuid-Amerika, is de enige linkse rijder op het continent.
De Grote Links rijdende landen
Laten we eens kijken naar enkele van de bekendste landen die links rijden.
- Verenigd Koninkrijk: De bakermat van het links rijden. Het Verenigd Koninkrijk heeft een rijke geschiedenis en traditie rondom het links rijden. Het is een van de meest iconische linkse rijders, en de traditie wordt door de bevolking sterk verdedigd.
- Japan: Hoewel Japan geen Britse kolonie was, is links rijden hier de norm. Dit komt deels door de invloed van Britse ingenieurs die hielpen bij de aanleg van het spoorwegnet in de 19e eeuw. In Japan symboliseert links rijden een combinatie van traditie en moderne technologie.
- Australië: Als voormalig onderdeel van het Britse Rijk rijdt ook Australië links. Dit grote land staat bekend om zijn uitgestrekte wegen, waar links rijden op de vele lange autoritten door de outback gewoon is.
- India: Het chaotische verkeer in India volgt de regels van links rijden, wat soms een uitdaging kan zijn voor onervaren bestuurders. Toch werkt het systeem hier, en het is een goed voorbeeld van hoe links rijden functioneert in een drukke omgeving.
Verrassende Linkse Rijders
Niet elk land dat links rijdt, is een voormalige Britse kolonie. Deze landen rijden ook links, ookal zou je dat misschien niet verwachten.
- Suriname: Dit Zuid-Amerikaanse land is een van de weinige plaatsen op het continent waar je links rijdt. Hoewel dit land een geschiedenis heeft als Nederlandse kolonie en je dus zou denken dat ze hier rechts rijden, is dit niet zo. Het land was eerst een Britse kolonie en toen Nederland het voor New York had geruild, hebben ze de regel omtrent links rijden simpelweg niet veranderd, omdat Nederland toen ook nog links reedt.
- Cyprus: Dit eiland in de Middellandse Zee, met een rijke geschiedenis van invloeden uit verschillende beschavingen, rijdt links. Het is een populaire bestemming voor toeristen, wat voor verrassingen kan zorgen als ze een auto huren.
- Thailand: In Thailand zijn niet alleen de auto’s aangepast voor links rijden, maar zelfs tuk-tuks en olifanten volgen deze regel!
Praktische Tips voor de Linkse Reiziger
Ben je van plan om naar een land te gaan waar links wordt gereden? Geen zorgen! Met een paar handige tips ben je zo op weg.
- Oefen mentaal: Voor je vertrek kun je je al voorbereiden door je voor te stellen hoe je links rijdt. Denk aan hoe je een rotonde nadert of hoe je de rijstroken moet volgen.
- Rotondes: De belangrijkste uitdaging zijn rotondes. Onthoud dat je deze tegen de klok in moet nemen.
- Technologie: Maak gebruik van navigatiesystemen en rijhulpmiddelen die je waarschuwen wanneer je per ongeluk de verkeerde rijstrook kiest.