Autosport

Formule 3 kalender 2024

Met het begin van de Formule 1 en Formule 2, mogen ook de jonkies van de Formule 3 weer alles uit de kast toveren om dit seizoen door te stromen naar de opstapklasse van de Formule 1: de Formule 2. De Formule 3 jongens bevinden zich nog in een jong stadium en zijn nog vol in ontwikkeling om hun droom te verwezenlijken. De onervarenheid van de coureurs creëert veel interessante races, waarbij risico’s gepaard gaan met ongelukken. Wil je nu niets missen van deze fantastische klasse? Bekijk dan de Formule 3 kalender hieronder en ontdek de wijzigingen vergeleken met vorig seizoen. 

Formule 3 kalender

De kalender van de Formule 3 is een stuk kleiner dan die van de Formule 1 en Formule 2. Dit seizoen wordt er op 10 verschillende circuits geracet, met de meeste circuits op Europees grondgebied. Doordat er maar een beperkt aantal circuits zijn, is het voor de coureur van cruciaal belang om elk raceweekend het maximaal uit jezelf te halen. Bekijk hieronder het volledige overzicht van alle Formule 3 races:

  1. Bahrain International Circuit, Sakhir: De actie begint van 29 februari tot en met 2 maart.
  2. Albert Park Circuit, Melbourne: Het uitdagende stratencircuit van Melbourne staat van 22 tot 24 maart op het programma.
  3. Autodromo Enzo e Dino Ferrari, Imola, Het legendarische circuit van Imola staat op 17 tot 19 mei op de kalender.
  4. Circuit de Monaco, Monte Carlo: Het volgens velen mooiste decor van de kalender vindt plaats van 23 tot 26 mei.
  5. Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje: In de Spaanse hitte gaat het vurige gevecht door van 21 tot 23 juni.
  6. Red Bull Ring, Spielberg: De strijd vervolgt van 28 tot 30 juni.
  7. Circuit Silverstone: Het iconische Silverstone staat van 5 tot 7 juli op de planning.
  8. Hungaroring, Boedapest: De spanning bouwt op van 19 tot 21 juli.
  9. Circuit de Spa-Francorchamps: Het gebrul van de Formule 3 motoren in de Ardennen vindt plaats van 26 tot 28 juli.
  10. Autodromo Nazionale Monza: De finale vindt plaats van 30 augustus tot 1 september.

Wijzigingen in de nieuwe Formule 3 kalender

Er zijn dit seizoen enkele wijzigingen doorgevoerd, waardoor de kalender van 2024 niet exact hetzelfde is als vorig seizoen. Een grote tegenvaller voor de bezoekers van het raceweekend in Zandvoort, want de Formule 3 is, net zoals de Formule 2, geschrapt. Maar naast het schrappen van Zandvoort, zijn er 2 circuits bij gekomen. Deze circuits, die beschreven worden als erg uitdagend door de coureurs, zijn: Melbourne, Australië en Monte Carlo, Monaco.  

Hoe werkt de Formule 3

Ben je geïnteresseerd in de Formule 3, maar heb je geen flauw idee wanneer de training, kwalificatie en races zijn? Wij helpen je een handje en lichten bondig toe hoe de Formule 3 werkt:

Weekendformat

  • Vrijdag: Het weekend begint met een vrije training van 45 minuten, gevolgd door een kwalificatiesessie van 30 minuten.
  • Zaterdag: De actie gaat verder met een Sprint Race van 45 minuten.
  • Zondag: Het weekend wordt afgesloten met de Feature Race van een uur.

Startopstellingen

  • Sprint Race: De startgrid wordt bepaald door de top 12 van de kwalificatie op vrijdag om te draaien.
  • Feature Race: De grid volgt de uitslag van de kwalificatiesessie op vrijdag.

Puntenverdeling

  • Sprint Race: De top 10 krijgt punten toegekend van 10 tot 1 punt.
  • Feature Race: Punten gaan naar de top 10, variërend van 25 punten voor de winnaar tot 1 punt voor de tiende plaats.

Waarom meer punten in de Feature Race?

De Feature Race kent meer punten toe om de mensen met een snelle tijd uit de kwalificatie te belonen, de langere racetijd, en het feit dat deze race vaak voor een groter publiek plaatsvindt.

Punten voor poleposition en snelste ronde

Twee punten gaan naar de coureur die de Feature Race vanaf poleposition start. Daarnaast is er in elke race is één punt beschikbaar voor de snelste ronde, mits behaald door een coureur in de top 10.

Waar kun je Formule 3 kijken

Als je niets wilt missen van deze spannende klasse, is het nodig om een abonnement te hebben op Viaplay of op F1 TV Pro. Deze streamingdiensten zenden alle trainingen, kwalificaties en races uit. Dit doen ze niet alleen voor de Formule 3, maar ook voor de Formule 2 en de koningsklasse: Formule 1. Mis niets van de spanning in de Formule 3 en zie de toekomst racen.