Formule 1 punten
Formule 1

Formule 1 puntentelling

In de spannende wereld van de Formule 1 zijn punten van onschatbare waarde. Belangrijk dus om te weten hoe het zit met de puntenverdeling. Vandaag duiken we dieper in de puntentelling van de Formule 1, niet alleen hoe ze worden verdiend, maar ook hoe je ze kan verliezen. Wat betekenen deze regels voor het wereldkampioenschap? Van reguliere races tot sprintraces en zelfs strafpunten, we ontrafelen de complexe wereld van Formule 1 punten.

Hoeveel Formule 1 punten per race? De verdeling

Bij elke Grand Prix-race draait alles om de punten. Hoe sneller je de finishlijn overschrijdt, des te meer punten je binnen harkt. In totaal zijn er elke race punten beschikbaar voor de top tien coureurs. Rijders buiten de top vissen helaas buiten het net en hebben geen punten verdiend aan de race.

PlaatsPunten
#125
#218
#315
#412
#510
#68
#76
#84
#92
#101
Snelste ronde1
Puntentelling per race

TIEBREAK: GELIJKE STAND

Wat als twee coureurs aan het einde van het seizoen evenveel punten hebben? Dan komt de tie-break regel in beeld. Hier wordt gekeken naar het aantal overwinningen. Als dat ook gelijk is, worden andere posities in de races in overweging genomen om de winnaar te bepalen. Een tie-break is al eens voorgekomen, zo eindigden in 1958 Mike Hawthorn en Stirling Moss met een gelijk aantal punten. Doordat Moss 1 race meer had gewonnen ging hij ervandoor met de wereldtitel. En soms scheelt het ook niet veel, daar weten de Max Verstappen fans alles van.

PUNTEN VOOR DE SNELSTE RONDE

Sinds 2020 is er een bonuspunt te verdienen voor de coureur die de snelste ronde neerzet, maar alleen als ze in de top 10 finishen. Het voegt een extra element van competitie toe aan de races. Teams gaan hier vaak tactisch mee om, zodat ze putten af kunnen snoepen van concurrenten.

PUNTENTELLING BIJ SPRINTRACES

Sprintraces werden in 2021 geïntroduceerd om de Formule 1 spannender en aantrekkelijker te maken. De F1 wil meer raceactie aan bieden en nieuwe strategische en competitieve elementen toevoegen aan het raceweekend. Met de sprintraces is ook een puntentelling gemoeid, zo verdienen de top acht coureurs van de sprintrace punten.

PlaatsPunten
#18
#27
#36
#45
#54
#63
#72
#81
Puntentelling per sprintrace

PUNTEN BIJ ONVOLLEDIGE RACES

Niet elke race verloopt zoals gepland. Zo kan een race voortijdig beëindigd worden door slecht of zelfs gevaarlijk weer. Zware regenval kan bijvoorbeeld leidden tot zware crashes. Als een race voortijdig eindig kunnen coureurs slechts gedeeltelijke punten verdienen, afhankelijk van het afgelegde racepercentage. Dit is enkel pas van belang als er meer dan 2 rondes zijn afgelegd in de race.

F1 STRAFPUNTEN: CONSEQUENTIES EN REGELS

Strafpunten zijn van groot belang in de Formule 1, en coureurs moeten oppassen dat ze er niet te veel van verzamelen. Wat zijn de regels en gevolgen? Strafpunten worden uitgedeeld als coureurs regels overtreden, denk aan gevaarlijk rijgedrag of het negeren van vlagsignalen. Deze punten spelen een cruciale rol in de opwinding van de sport. Strafpunten blijven 12 maanden op het licentiedossier van een coureur staan. Als een coureur binnen een periode van 12 maanden 12 strafpunten verzamelt, is het gevolg dat er één race schorsing aan vast zit. Wilt u nu meer autonieuws? Zie dan zeker onze andere blogs.