Hoe hard gaat een kart
Autosport

Hoe hard gaat een kart?

Als je ooit op een kartbaan hebt geracet, heb je ongetwijfeld die opwindende sensatie van hoge snelheden ervaren terwijl je over het asfalt scheurt. Maar hoe hard gaat een kart nu eigenlijk echt? En wat zijn de snelste karts ter wereld? In deze race blog nemen we je mee naar de snelheid van karts en de verschillende varianten.

Snelheid indoor kart

Op een typische indoor kartbaan lijkt het alsof je met indrukwekkende snelheden rijdt. Je zit laag bij de grond en racet op korte rechte stukken, waardoor de snelheid nog intenser lijkt. De snelheid die je bereikt, hangt af van de baanconfiguratie, de karts en je rijvaardigheid. Op een gemiddelde indoorbaan kun je snelheden halen van zo’n 50 tot 60 kilometer per uur. Dit is opmerkelijk, gezien het feit dat je voornamelijk bochten neemt en een rondje maar een paar honderd meter duurt. Bovendien is er weinig ruimte voor fouten, want als je afglijdt, beland je direct in de bandenstapels.

Snelheid huurkart buiten kartbaan

Een buiten kartbaan biedt een geheel andere ervaring dan binnen. Hier heb je langere rechte stukken en circuits die vaak langer zijn dan een kilometer. Op die rechte stukken kun je het gaspedaal vol indrukken en snelheden bereiken van zo’n 80 kilometer per uur met standaard huurkarts. Gelukkig zijn er op deze outdoorbanen langere uitloopstroken, zoals gras- en grindstukken, die je afremmen als je van het asfalt afwijkt.

Gaan privé karts sneller?

Op deze circuits, die meer zijn gericht op privé karts, worden nog hogere snelheden behaald. Er zijn twee soorten privé karts: automatische en handgeschakelde. Automatische karts bereiken doorgaans snelheden tot maximaal 120 kilometer per uur, terwijl handgeschakelde karts rond de 160 kilometer per uur kunnen halen. Het is belangrijk op te merken dat deze karts geen veiligheidsgordels hebben, je zit slechts enkele centimeters boven het wegdek en hebt slechts een paar plastic bumpers om je heen.

Snelheid superkart

Als 160 kilometer per uur je al razendsnel lijkt, wacht dan maar tot je hoort over superkarts. Deze karts overtreffen de topsnelheid van de meeste personenauto’s en racen alleen op grote autocircuits zoals Circuit Zandvoort, TT Circuit Assen, de Hockenheimring en Spa Francorchamps. Hier kunnen ze snelheden bereiken van maar liefst 250 kilometer per uur!

Samenvattend

In een notendop, de snelheid van karten varieert sterk afhankelijk van het type kart:

Indoor huurkart: 50 tot 60 km/u

Outdoor huurkart: ± 80 km/u

Automatische privé kart: maximaal 120 km/u

Handgeschakelde kart: maximaal 160 km/u

Superkart: maximaal 250 km/u