Elektrische auto in de wasstraat
Elektrische auto

Elektrische Auto’s in de Wasstraat: Wat je Moet Weten?

Elektrische auto’s worden steeds populairder, maar er zijn nog steeds veel vragen over hoe je er het beste voor kunt zorgen. Een veelvoorkomende vraag is: kan ik mijn elektrische auto door de wasstraat halen? In deze blogpost gaan we dieper in op alles wat je moet weten over het wassen van je elektrische auto in de wasstraat.

Is het veilig om een elektrische auto door de wasstraat te halen?

Je kan als bezitter van een elektrische auto zonder problemen door de wasstraat. Ondanks dat elektriciteit niet tegen water kan, kunnen de meeste ev’s gewoon door de wasstraat heen. Ze zijn tegenwoordig goed afgedicht en beschermd tegen water. Wasstraten gebruiken ook minder water onder hoge druk dan vroeger, wat beter is voor alle auto’s. Wist je dat Tesla’s zelfs een speciale wasstraatmodus hebben? Dit is te vinden onder Bediening > Service > Wasstraatmodus.

Twijfel je toch? Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen en aandachtspunten waar je rekening mee kan houden voordat je je elektrische auto de wasstraat in stuurt. Laten we deze stap voor stap doornemen.

Controleer de handleiding van je elektrische auto

Voordat je je elektrische auto door de wasstraat haalt, is het verstandig om eerst de handleiding te raadplegen (vaak ook online te vinden). Sommige fabrikanten hebben specifieke richtlijnen of waarschuwingen voor het wassen van hun elektrische modellen. Volg altijd deze aanwijzingen op om schade te voorkomen en de garantie te behouden.

In de meeste handleidingen staat dat een wasstraat geen probleem is, mits je enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Controleer dit goed, want instructies kunnen per merk en model verschillen.

De juiste stand voor elektrische auto’s in de wasstraat

Een veelgestelde vraag is in welke stand je een elektrische auto moet zetten in de wasstraat. Zet de auto in de ‘Neutral’ stand (N) en met de parkeerrem aangezet. Dit zorgt ervoor dat de auto vrij kan rollen op de transportbanden, zonder dat de motor of regeneratief remsysteem wordt geactiveerd.

Bescherm kwetsbare onderdelen

Hoewel elektrische auto’s goed zijn afgedicht, kan je voor de zekerheid nog wat extra bescherming aan brengen op kwetsbare onderdelen. Denk hierbij aan:

  • De laadpoort: Zorg ervoor dat de laadklep goed gesloten is en breng eventueel extra tape aan om lekken te voorkomen. Sommige modellen hebben een speciale afdekkap voor de laadpoort.
  • Camera’s, sensoren en radars: Moderne elektrische auto’s zitten vol technologie die gevoelig kan zijn voor hoge waterdruk. Hoewel deze meestal goed beschermd zijn, kan het geen kwaad om extra voorzichtig te zijn en waar nodig af te plakken.
  • Ruitenwissers: Klap de ruitenwissers omhoog of maak ze vast, zodat ze niet losraken of beschadigd raken in de wasstraat.

Tip: Je kan altijd aan de medewerkers om advies/ hulp vragen als je iets niet zeker weet!