Elektrische auto

Steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen 

Uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat het aantal elektrische voertuigen in het Nederlandse wagenpark blijft groeien. Inzoomend op de personenauto’s in het Nederlandse wagenpark blijkt dat inmiddels 6,5% van de auto’s elektrisch is. Een percentage dat de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid verder zal groeien, doordat van de nieuw verkochte auto’s al 36% elektrisch is. 

Kijk je naar de lichte bedrijfsvoertuigen in het wagenpark, dan is liefst 91% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. Interessant is het voor ondernemers om bij de aanschaf van een nieuwe auto te kijken naar een partij als Financial Lease for You. Deze partij maakt het mogelijk om elektrische auto’s, maar ook andere modellen, op afbetaling te kopen. Zo hoeft het eigen vermogen van de onderneming niet te worden aangeboord, terwijl een elektrificatie mogelijk blijft. Van alle lichte bedrijfsvoertuigen is inmiddels 4,0% elektrisch. 

Percentage zware bedrijfsvoertuigen blijft achter volgens RVO 
Wanneer je naar de percentages bij de zware bedrijfsvoertuigen kijkt in de cijfers van de RVO, dan blijft deze categorie vooralsnog achter. Van de nieuw verkochte zware bedrijfsvoertuigen is slechts 9% elektrisch; een fors lager percentage dan bij beide andere categorieën het geval is. Datzelfde geldt voor het geheel aan zware bedrijfsvoertuigen, waarvan momenteel nog geen procent (0,9%) elektrisch is. Uitgedrukt in aantallen gaat het om 1.494 elektrische bedrijfswagens uit de zware categorie. 

Aandacht voor laadinfrastructuur in Nederland 
Een van de punten waarover vaak getwijfeld wordt, zeker wanneer men lange stukken rijdt, is het tussentijds moeten laden van de elektrische voertuigen. Dit is steeds eenvoudiger, door de investering in de centrale laadinfrastructuur in Nederland. Niet alleen langs de hoofdwegen neemt het aantal laadpunten toe, datzelfde geldt voor woonwijken. Het is voor zakelijke bestuurders met een elektrische auto steeds gemakkelijker om deze in de buurt op te laden. 

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) ziet toe op een goede samenwerking tussen de markt, de overheid en de netbeheerders. Samen moeten zij zorgen dat het laadnetwerk en energiesysteem klaar is voor de toekomst. Dat zit niet alleen in de aanleg daarvan, maar ook in het onderling delen van kennis om verdere verbeteringen te realiseren in de komende jaren. 

Daarbij maakt de afschaffing van de salderingsregeling het interessant om zelf te investeren in een laadpaal aan huis. Zo heb je de mogelijkheid om het overschot aan opgewekte zonnestroom op te slaan; een mogelijkheid om gedeeltelijk gratis te rijden.