waar komt de polestar vandaan
Elektrische auto

Waar komt de Polestar vandaan? De nieuwe ster van de autowereld

Polestar, een naam die steeds vaker opduikt in de premiumautosector. Maar waar komt deze opkomende ster in de autowereld eigenlijk vandaan? Laten we eens duiken in de geschiedenis van Polestar en hoe dit merk zijn weg vond naar de harten van autoliefhebbers over de hele wereld.

Van Volvo’s Prestatielabel naar Onafhankelijk Merk

Polestar begon zijn reis als het performance-label van Volvo, vergelijkbaar met AMG van Mercedes en M GmbH van BMW voor hun respectievelijke moederbedrijven. De wortels van Polestar gaan terug naar het Zweedse raceteam Flash Engineering, dat vanaf 1996 deelnam aan het Swedish Touring Car Championship. Ze specialiseerden zich in het tunen en verbeteren van Volvo-modellen en gebruikten exclusief Volvo-auto’s voor hun races. In 2005 werd het team omgedoopt tot Polestar Racing en begon het nauw samen te werken met Volvo. Beide merken zijn onderdeel van het grote Chinese Geely-concern.

In de jaren die volgden, bracht Polestar sportieve versies uit van verschillende Volvo-modellen, gekenmerkt door hun kenmerkende helderblauwe kleur. Deze modellen werden aangeduid als “Polestar Engineered”. Uiteindelijk kocht Volvo in 2015 alle divisies van Polestar, met uitzondering van het raceteam. Hoewel de technologie en het design van Polestar onmiskenbaar Zweeds zijn, worden de auto’s daadwerkelijk geproduceerd in China. In 2017 werd Polestar een nieuw leven in geblazen als een apart automerk gefocust op high-performance hybride en elektrische auto’s.

Performance met een stekker

Een opvallend kenmerk van Polestar is dat het zich heeft gepositioneerd als een performance-merk met een groen hart. Bij de introductie van het merk was de Polestar 1 het vlaggenschip, een plug-in hybride met indrukwekkende prestaties. Sindsdien is de focus echter volledig verlegd naar volledig elektrische auto’s. De Polestar 2, een compacte elektrische gezinsauto, wordt vaak vergeleken met de Tesla Model 3. En er staat nog meer op de horizon, met de verwachte komst van de Polestar 3, de eerste elektrische SUV van het merk.

Productie en samenwerking tussen china en polestar

De productie van Polestar-auto’s vindt plaats in zowel China als de Verenigde Staten. De Polestar 2 wordt vervaardigd in de Taizhou-fabriek in China, terwijl de Polestar 3 zal worden geproduceerd in de Verenigde Staten, in samenwerking met een Chinese fabriek. Opmerkelijk is dat de technologie die in Polestar-modellen wordt gebruikt, ook wordt toegepast in Volvo-modellen. Dit resulteert in efficiëntere productie en inkoopvoordelen. De toekomst lijkt veelbelovend voor Polestar, en autoliefhebbers kunnen zeker meer innovatie en elektrische krachtpatsers verwachten terwijl dit merk zijn reis voortzet naar de top van de autowereld.

Toekomstperspectieven

Polestar blijft innoveren binnen de elektrische voertuigmarkt, met plannen om zijn aanwezigheid en impact wereldwijd uit te breiden. Terwijl de automobielindustrie blijft evolueren, lijkt Polestar goed gepositioneerd om een leidende rol te spelen in de overgang naar een duurzamere toekomst.