Auto accessoires
bijgewerkt op

Autoalarmen, verschillende klassen en welke heb ik zelf nodig?

Je hebt net een nieuwe auto, vaak een flinke investering, je wilt je auto dus goed beveiligen. Hoe doe je dit en wat heb je nodig. In deze blog bespreken we de verschillende klassen autoalarmen.


De klassen autoalarmen

Er zijn vijf klassen autoalarmen, genummerd van 1 t/m 5, deze certificaten worden gegeven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid (CVV). Hoe hoger de klasse des te beter het alarm. Een CVV-klasse wordt ook wel SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) klasse genoemd.

Klasse 1 – Startonderbreker

Deze klasse is het basisniveau van beveiliging en is in iedere (in Europa geproduceerde) auto ingebouwd. Autoalarmen van klasse 1 hebben minimaal twee startblokkeringen die ervoor zorgen dat de auto niet zomaar op eigen kracht verplaatst.

Klasse 2 – Alarmsysteem

Bij klasse 2 autoalarmen is er een alarmsysteem dat met behulp van sensoren inbraak detecteert. Mocht dit het geval zijn, gaat er een alarm af.

Klasse 3 – Hellingshoekdetectie

Hellingshoekdetectie zorgt ervoor dat er wordt gedicteerd of de auto omhoog gekrikt wordt of omhoog wordt getakeld. Dit gebeurt vaak bij een autodiefstal.

Klasse 4  Voertuigvolgsysteem

Met behulp van een voertuigvolgsysteem kan de politie te allen tijde zien waar jouw auto zich bevindt, bij diefstal is dan ook bekend waar de auto is.

Klasse 5 – Automatische alarmmelding

Mocht je auto gestolen worden gaat er een alarmmelding naar de meldkamer of politie.

Welke klasse auto alarm moet ik hebben?

Welke klasse alarmen je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Zo heeft je verzekeraar eisen voor de beveiliging van je auto, dus op basis van deze eisen kan je kijken wat je minimaal nodig hebt voor het verzekeren van je auto. Ook hangt het af van hoe duur je auto is, mocht je een hele dure auto hebben is het vanzelfsprekend een hogere klasse alarm op je auto te hebben. Vaak hebben autofabrikanten zelf al een auto alarm ingebouwd. Voor auto’s die gevoelig zijn voor diefstal wordt een hoge alarmklasse als voorwaarde gesteld.

Zelf een auto alarm inbouwen

Het is aan te raden een alarm systeem door professionals in te laten bouwen. Inbouw alarminstallaties zijn tegenwoordig via de CAN-bus van de auto aangesloten en moeten worden aangeleerd, hierdoor zijn DIY-oplossingen niet meer doenbaar. Mocht je het zelf willen inbouwen, dan is de kwaliteit minder en is het alarm niet gecertificeerd. Dit kan problemen opleveren qua bijvoorbeeld je verzekering. Hoe meer modules worden ingebouwd, hoe duurder het systeem wordt. Een systeem laten inbouwen kost voor een klasse 3 vaak rond de 650 euro.

Conclusie

Er zijn dus 5 verschillende klassen auto alarmen, hoe hoger de klasse, des te meer beveiligingsfuncties. De meeste auto’s hebben al een ingebouwd auto alarm, maar mocht dit niet het geval zijn is het aan te raden er een in te laten bouwen door professionals. Kijk wat voor jou het beste type alarm is, let hierbij op verzekeringsvoorwaarden. Voor een type 3 auto alarm ben je ongeveer 650 euro kwijt, maar dit alarm is voor de meeste auto’s zeer geschikt. Heb je een duurdere auto? Dan kan je voor een beter alarm kiezen.