Auto tunen

Stappenplan: Hoe Reinig je de Binnenkant van je Auto als een Pro? 

Je auto wassen is belangrijk om ervoor te zorgen dat die mooi en in goede conditie blijft. Bij het schoonmaken van auto’s wordt vaak wel alleen aan de buitenkant gedacht en wordt de binnenkant wat verwaarloosd. Want buiten de rommel die je wellicht opruimt kan je interieur echt weleens toe zijn aan een flinke reinigingsbeurt. Maar hoe reinig je de binnenkant van je auto het beste? Met een paar handige tips en trucs kun je jouw auto-interieur weer laten stralen.

Waarom is het belangrijk om je auto-interieur te reinigen?

Je auto is een persoonlijke ruimte waarin je dagelijks tijd doorbrengt. Hygiëne is daarbij een belangrijk punt. Stof, bacteriën en schimmels kunnen zich ophopen, wat kan leiden tot allergieën of gezondheidsproblemen. Daarnaast behoudt een schoon auto-interieur de waarde van je auto. Een goed onderhouden auto ziet er niet alleen beter uit, maar kan ook meer waard zijn bij verkoop.

Waar te beginnen met het reinigen van je auto-interieur?

Stap 1: Opruimen

Verwijder eerst alle losse voorwerpen zoals lege flesjes, bonnetjes en andere rommel. Dit maakt het makkelijker om schoon te maken en voorkomt dat je per ongeluk iets belangrijks weggooit.

Stap 2: Stofzuigen

Gebruik een krachtige stofzuiger met verschillende opzetstukken. Begin bij de stoelen en vloerbekleding en werk naar moeilijk bereikbare plekken zoals onder de stoelen. Vergeet de kofferbak niet!

Hoe maak je de stoelen schoon?

Stap 3: Reinig de stoelen

Stoffen bekleding: Stofzuig los vuil en gebruik een schuimreiniger voor hardnekkige vlekken. Laat het schuim even inwerken en veeg het af met een vochtige doek. Test de reiniger altijd eerst op een klein, onopvallend stukje.

Leren bekleding: Gebruik een leerreiniger en een zachte doek. Wrijf voorzichtig in cirkelvormige bewegingen. Gebruik na het reinigen een conditioner om het leer soepel te houden.

Dashboard en andere oppervlakken reinigen

Stap 4: Reinig het dashboard en plastic oppervlakken

Het dashboard en andere plastic oppervlakken zijn vaak de grootste stofvangers. Gebruik een microvezeldoek om stof en vuil te verwijderen. Voor een diepere reiniging kun je een allesreiniger gebruiken die veilig is voor plastic. Spray de reiniger op het doek in plaats van direct op het oppervlak om strepen te voorkomen.

Stap 5: Polish voor extra glans

Ben je klaar voor een extra glans? Gebruik dan een dashboard polish. Let op: kies een product dat niet te glanzend is, want dit kan reflecties veroorzaken die je zicht tijdens het rijden belemmeren.

Hoe verwijder je vieze geuren uit je auto?

Stap 6: Neutraliseer geuren

Niemand houdt van vieze geuren in de auto. Maar hoe kom je er vanaf? Het geheim zit vaak in een grondige reiniging van de binnenkant van je auto. Toch kunnen er geuren achterblijven, vooral als er gemorst is. 

Gebruik zuiveringszout om geuren te neutraliseren. Strooi een beetje op de stoelen en vloerbekleding, laat het een paar uur zitten en stofzuig het op. Voor hardnekkige geuren kun je een commerciële geurverwijderaar proberen of een ozonbehandeling overwegen.

Ramen en spiegels schoonmaken

Stap 7: Reinig ramen en spiegels

Het reinigen van de ramen en spiegels is een van de laatste stappen in het proces, maar zeker niet de minste. Vuile ramen kunnen niet alleen je zichtbaarheid beïnvloeden, maar geven ook een onverzorgde indruk. Gebruik een glasreiniger en een microvezeldoek om strepen en vlekken te verwijderen. Vergeet de binnenkant van de ramen en de achteruitkijkspiegel niet!

Regelmatige onderhoud voor een schoon auto-interieur

Het is niet nodig om elke week een grondige schoonmaakbeurt te doen, maar regelmatig onderhoud voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een schone auto is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je gemoedsrust en de waarde van je auto.

Met dit stappenplan ben je goed op weg om de binnenkant van je auto net zo goed te reinigen als een professional. Veel succes en geniet van je schone, frisse auto!