auto wassen met dreft
Autonieuws

Je auto wassen met Dreft: een handige oplossing?

Auto-eigenaren houden hun voertuigen graag schoon. Een vraag die dan ook vaak opduikt, is of je auto wassen met Dreft of een ander afwasmiddel een go of no-go is? Het korte antwoord is ja, je zou afwasmiddel kunnen gebruiken om je auto schoon te maken. Maar laten we dit onder de loep nemen en ontdekken of dit ook een veilige en praktische optie is voor het onderhoud van je geliefde auto.

Invloed van de pH-waarde in afwasmiddelen

De pH-waarde is een belangrijke waarde voor het schoonmaken van auto’s. Speciale auto-shampoos hebben een PH-waarde tussen de 6 en 8, specifiek ontworpen om zacht te zijn voor de autolak en beschermende coatings. Ga je voor afwasmiddelen, dan maak jij je auto schoon met een schoonmaakmiddel dat een pH-waarde tussen de 9 en 12 vertegenwoordigd. Dit betekent dat ze alkalisch zijn. Zure of sterk alkalische producten kunnen de lak aantasten en op den duur voor problemen zorgen, zoals dof worden of afbladderen.

De PH-waarde is dus belangrijk om mee te nemen als je een product kiest om je auto mee te wassen. Hoewel afwasmiddel een hoger risico heeft op krassen of andere vormen van schade, kan je gerust gaan voor een wasbeurt met bijvoorbeeld Dreft. Vooral als je geen beschermende lagen zoals wax, sealant of spray coating op je auto hebt aangebracht, is het gebruik van een alkalisch afwasmiddel een klein risico.

Je auto wassen met Dreft

Dreft is een mild pH-neutraal afwasmiddel dat geen schade aan de lak van je auto zou moeten toebrengen. Het kan effectief zijn in het verwijderen van vuil en viezigheid. Dreft is echter niet ideaal voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en ernstige vervuiling. Bovendien kan Dreft een wazige laag achterlaten op de lak en ramen van je auto. Het is daarom belangrijk om grondig af te spoelen na het gebruik van Dreft. Houd er rekening mee dat hetzelfde geldt voor wasverzachters.

Stappenplan voor het wassen met Dreft

Stap 1: Voorbereiding
Zoek een plekje op in de schaduw. Als je de auto in de schaduw wast, staat voorkom je dat zeep te snel droogt, wat vlekken kan veroorzaken. Pak ook alvast je benodigdheden erbij, zoals een emmer, de Dreft, een zachte spons of een microvezeldoek, en een slang met schoon water.

Stap 2: Verdun de Dreft
Voor je gaat wassen, vul je de emmer met lauw water en voeg een kleine hoeveelheid Dreft toe. Verdun de Dreft goed, zo minimaliseer je de kans op schade aan de lak van je auto.

Stap 3: Spoel de auto af
Nu kan je beginnen met het schoonmaken van de auto. Pak de slang en spoel de hele auto af. Dit verwijdert los vuil en zand dat krassen kan veroorzaken tijdens het wassen.

Stap 4: Wassen
Dompel je spons of doek in de emmer met Dreft-oplossing. Begin bij het dak van de auto en werk naar beneden. Het is belangrijk om het paneel voor paneel te doen, zodat de zeep niet opdroogt op de auto. Was de auto met lichte cirkelvormige bewegingen en vermijd hard schrobben om krassen te voorkomen.

Stap 5: Regelmatig spoelen
Spoel elk gewassen gedeelte af met schoon water voordat de zeep opdroogt. Dit helpt zeepresten en vuil dat losgekomen is te verwijderen.

Stap 6: Wielen en banden
Gebruik een aparte borstel, spons of doek om de wielen en banden schoon te maken. Wielen kunnen veel gruis en remstof bevatten dat je niet wilt verspreiden naar de lak van je auto.

Stap 7: Laatste spoeling
Geef de hele auto een grondige laatste spoeling met schoon water om alle zeepresten te verwijderen.

Stap 8: Drogen
Gebruik een schone, zachte handdoek of een microvezeldoek om de auto te drogen. Dit voorkomt watervlekken door achtergebleven mineralen in het water.

Gebruik nooit allesreiniger

Mocht je allesreiniger willen gebruiken voor de schoonmaak van je auto? DOE DIT NIET! Dit product veroorzaakt krassen. Allesreiniger reinigt ook niet zoals een speciale autoshampoo doet, wat betekent dat je meerdere keren over dezelfde vuile plek moet wrijven om het schoon te krijgen. Dit leidt dan weer tot meer kans op krassen. Hoewel de krassen niet meteen zichtbaar hoeven te zijn, zorgen ze er na verloop van tijd voor dat de lak er dof en beschadigd uitziet.

Tips auto wassen – doe dit niet!

  • Probeer je auto nooit in de volle zon te wassen, omdat autoshampoo snel kan opdrogen en vlekken kan veroorzaken.
  • Voor het schoonmaken van je velgen kun je overwegen om een wax autoshampoo te gebruiken. Dit kan helpen om vuil af te stoten en je velgen langer schoon en glanzend te houden.
  • Was niet met heet water, wanneer jij je auto wast, is het gebruik van lauw water het beste.
  • Een spons gebruiken voor zowel de carrosserie als de velgen, gebruik hier aparte sponsen voor: remstof op de velgen tast de lak aan.
  • Je auto in de garage zetten, terwijl deze nog niet goed droog is.

Dus: Je auto wassen met Dreft een Go of no-go?

Als je eenmalig je auto snel moet wassen en je autoshampoo op is, kun je Dreft gebruiken, maar doe dit op eigen risico. Het zorgt vaak voor krassen. Voor langdurig gebruik is het verstandig om speciale autoshampoo te gebruiken, omdat dit de beste manier is om je auto schoon te houden zonder het risico op beschadiging van de lak.