Autonieuws

Alles wat je moet weten over schadevrije jaren

Het is en blijft een lastig begrip: schadevrije jaren. Wat betekent het nu eigenlijk? Hoe kom je er aan en hoe worden dit opgebouwd? Hoe kun je de schadevrije jaren aantonen bij de autoverzekering? In dit artikel vind je alles over schadevrije jaren.

Wie in het bezit is van een auto en in Nederland woont, moet verplicht een Wa autoverzekering afsluiten. Door het afsluiten van een goedkope autoverzekering ben je minimaal verzekerd tegen de schade die je bij anderen veroorzaakt. De premie van een autoverzekering is van veel dingen afhankelijk. Zo tellen bijvoorbeeld je leeftijd en woonplaats mee, maar ook als je veel of juist helemaal geen schade rijdt, heeft dit invloed op de premie van de autoverzekering.

De no-claimkorting

Als je binnen een jaar geen schade hebt gemeld, heb je een schadevrij jaar verdiend. Dit wordt automatisch geregistreerd bij jouw autoverzekeraar. Door dit schadevrije jaar betaal je het jaar daarop vaak minder premie: dit heet de no-claimkorting. Deze korting wordt berekend op basis van de bonus/malus ladder. Dit houdt in dat hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer korting je ontvangt.

De negatieve schadevrije jaren

Als je in een jaar meerdere schades claimt bij de autoverzekering, kan het zijn dat je in de min komt te staan met het aantal schadevrije jaren. Dit wordt dan negatieve schadevrije jaren genoemd. Dit is ook het geval als je in het eerste jaar dat je jouw autoverzekering hebt, meteen schade claimt. Je betaalt het jaar daarom dan meer premie. Dit geldt alleen voor schade waaraan je zelf schuldig bent.

De beschermer van de no-claim

Zoals eerder uitgelegd in dit artikel ben je in Nederland verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Naast deze WA-verzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een no-claim beschermer. Heb je zo’n beschermer en maak je schade? Dan zak je niet terug op de eerdergenoemde ladder en blijf je je premiekorting behouden! Let er wel op dat de schade wel mee telt voor het aantal schadevrije jaren.