Auto Spanje
Autonieuws

Auto kopen in Spanje? Hier moet je aan denken!

Een auto kopen in Spanje, hoe gaat dit in zijn werking? En waar moet je eigenlijk op letten? Het is handig om je goed voor te bereiden bij het kopen van een auto in Spanje, dus helpen we je in deze blog graag op weg. Zo scheur jij binnen no-time over de Spaanse wegen!

WAAROM EEN AUTO KOPEN IN SPANJE?

Een auto in Spanje kopen heeft meerdere voordelen. Natuurlijk is een van de grootste voordelen de vrijheid die je krijgt om het land te verkennen of door Spanje te reizen. Veel mooie locaties in Spanje zijn namelijk het best bereikbaar met de auto. Ook zorgt het bezit van een auto in Spanje voor een stuk gemak en comfort. Of het nu gaat om de wekelijkse boodschappen, het plannen van uitstapjes of het navigeren door de steden.

Voor buitenlanders en expats (een expat woont tijdelijk in een ander land voor werk) hebben vrij en comfortabel reizen een positieve invloed op de ervaring van het wonen in Spanje. Mocht je als buitenlander of expat een auto willen kopen in Spanje, dan is het essentieel om een (noodzakelijk) NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) te verkrijgen. Verder is het handig om de ins en outs van de Spaanse voertuigregistratie en verzekeringseisen te begrijpen. Bekijk hiervoor ons stappenplan: 

STAPPENPLAN: ZO SCHAF JE EEN AUTO AAN IN SPANJE

STAP 1: BEGRIJP DE SPAANSE AUTOMARKT

Als je je gaat oriënteren in de aanschaf van een auto in Spanje is het goed om de automarkt in Spanje te begrijpen. Wat zijn populaire modellen? En wat zijn de verschillen in prijs met Nederland, nieuw en tweedehands?

Mocht je een nieuwe auto willen kopen in Spanje, dan ben je over het algemeen goedkoper uit dan in Nederland. Vanwege de lagere belastingen kunnen autohandelaren in Spanje lagere prijzen aanbieden dan Nederlandse autohandelaren. 

Kies je voor het kopen van een tweedehandsauto in Spanje, dan ben je niet goedkoper uit dan in Nederland. Dit komt vanwege het grote aanbod tweedehandsauto in ons land.

LET OP! Zorg dat alle belastingen zijn betaald als je een tweedehands auto in Spanje koopt, anders kan je deze schulden namelijk overnemen.

STAP 2: JURIDISCHE VEREISTEN EN DOCUMENTATIE

NIE-Nummer (Número de Identificación de Extranjero): Dit is een fiscaal identificatienummer voor buitenlanders die in Spanje wonen of eigendommen willen kopen, inclusief auto’s. Het is onmisbaar voor de registratie en fiscale doeleinden. Het NIE-nummer is van cruciaal belang voor vrijwel elke officiële transactie in Spanje die vereist dat u uw fiscale identiteit aantoont. 

DNI (Documento Nacional de Identidad) of Paspoort: Waar Spaanse burgers zichzelf moeten identificeren met hun DNI, doen buitenlanders dit aan de hand van hun paspoort.

Bewijs van Adres (Empadronamiento): Een recent document dat uw woonadres in Spanje aantoont. Dit kan nodig zijn om te bewijzen dat u resident bent in de regio waar u de auto koopt.

Rijbewijs: Natuurlijk moet je ook in Spanje een geldig rijbewijs hebben. Heb je in Nederland je rijbewijs gehaald, dan is er geen probleem. Mocht jij je rijbewijs buiten de Europese Unie behaald hebben, kan het zijn dat u moet overleggen over aanvullende documentatie of een internationaal rijbewijs.

Koopcontract: Bij de aankoop van een tweedehands auto is een koopcontract tussen de koper en de verkoper vereist. Dit document moet de details van zowel de koper als de verkoper bevatten, evenals de voertuiggegevens en de aankoopprijs.

Voertuigdocumentatie: Het registratiedocument van het voertuig (Permiso de Circulación) en de recente apk-keuring (ITV, vergelijkbaar met de MOT in het VK of de TÜV in Duitsland) moeten ook worden overlegd.

STAP 3: HET ZOEKEN NAAR DE JUISTE AUTO

Een auto kopen in Spanje vereist natuurlijk goede voorbereiding, zodat je zeker weet dat alles goed gaat. Overweeg bijvoorbeeld of je online of fysiek op zoek gaat naar een auto. Online kan je bijvoorbeeld makkelijker prijzen vergelijken en beoordelingen lezen, terwijl je fysiek de auto’s meteen met het blote oog kan aanschouwen, wat voor een goed of slecht gevoel kan zorgen. Niet veel anders dan de aanschaf van een auto in Nederland. 

Betrouwbare websites voor de aanschaf van een auto zijn: Coches.net, Autoscout24.es, en Milanuncios. Deze websites zijn populair in Spanje en bieden zowel nieuwe als tweedehands auto’s.

STAP 4: REGISTRATIE EN BELASTINGEN

IVA (BTW): De BTW die je betaalt voor de aanschaf van een nieuwe auto is in Spanje 21%. 

Registratiebelasting (Impuesto de Matriculación): De hoogte van registratiebelasting hangt af van de CO2-uitstoot die de auto heeft. Dit percentage ligt tussen de 0% tot 14,75% (percentage op de prijs van het voertuig). Het komt voor dat voertuigen, vooral die met een lage emissies, vrij worden gesteld van deze belasting.

Overdrachtsbelasting: Voor tweedehands auto’s varieert deze belasting per regio.

Jaarlijkse Motorrijtuigenbelasting (Impuesto sobre Vehículos de Motor): Deze jaarlijkse belasting is afhankelijk van de gemeente waar u woont. Ook de kenmerken van je auto, zoals het vermogen en de milieu-impact zijn van invloed.

VERZEKEREN VAN JE SPAANSE BOLIDE

Het verzekeren van je auto in Spanje is niet zo verschillend met je auto verzekeren in Nederland. Zo heb je minimaal een WA-verzekering nodig volgens de wet, Opties voor financiering in Spanje. Waar je wel op moet letten in Spanje is Polis Registratie. Wanneer je een verzekering gekozen hebt, zal de verzekeringsmaatschappij je polis registreren en jou voorzien van een verzekeringsbewijs (Carta Verde). Dit bewaar je in de auto zelf. 

Hernieuwing: Autoverzekeringen in Spanje worden jaarlijks hernieuwd. Je ontvangt een hernieuwingskennisgeving van uw verzekeraar met de details voor het komende jaar.

AUTO INVOEREN NAAR SPANJE

Als je in Spanje gaat wonen kan het interessant zijn om je huidige auto mee te nemen. Verblijf je langer dan 6 maanden in Spanje? Dan moet jij jouw auto in Spanje inschrijven.

Het inschrijven van je auto doe je bij Jefatura Provincial de Tráfico. De auto wordt vervolgens gekeurd (vergelijkbaar aan een apk-keuring). Ook moeten er enkele belastingen worden betaald, zoals de wegenbelasting, en moeten er twee kentekenplaten worden aangevraagd.