beslagen autoruit
Autonieuws

Beslaat je Autoruit? Zo los je het op!

Beslagen autoruiten kunnen behoorlijk vervelend zijn, vooral als je haast hebt om ergens naartoe te gaan. Het komt vaak voor tijdens de koudere en nattere seizoenen. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En nog belangrijker, hoe los je het op? Laten we er samen induiken en kijken hoe je jouw autoruiten helder en veilig kunt houden.

Waarom Beslaat je Autoruit?

De voorruit van je auto beslaat wanneer de luchtvochtigheid binnenin de auto hoger is dan buiten, waardoor er condens op de ruit ontstaat. Dit komt vooral voor in koude en natte seizoenen, omdat koude lucht minder vocht kan vasthouden dan warme lucht.

Hoe Los je Beslagen Autoruiten op?

Een beslagen autoruit is natuurlijk supergevaarlijk, je wilt immers geen auto-ongelukken. Daarom leggen wij je uit hoe je beslagen autoruiten voorkomt of snel oplost.

1. Gebruik de Airconditioning

Een van de snelste manieren om beslagen ruiten te ontwasemen is door de airconditioning aan te zetten. De airco werkt niet alleen om de lucht te koelen in de zomer, maar ook om vocht uit de lucht te halen. Richt de blazers op de voorruit en je zult merken dat de condens snel verdwijnt. Helaas is deze oplossing in de winter niet de fijnste manier… brrrr.

2. Zet de Verwarming aan

Heb je geen airco? Geen probleem. Zet dan de verwarming op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht, waardoor de condens op de ruiten verdampt. Voor de winter is deze optie ook een stukje fijner.

3. Ventileer de Auto

Een eenvoudige manier om de luchtvochtigheid in de auto te verminderen is door een raampje op een kier te zetten. Dit helpt om de vochtige lucht te laten ontsnappen en frisse, droge lucht binnen te laten. Het is vooral nuttig als je net bent ingestapt met natte kleren of schoenen.

4. Maak de Ruiten Schoon

Condens vormt zich makkelijker op vuile ruiten. Maak daarom regelmatig de binnenkant van je autoruiten schoon met een doek of zeem. Dit vermindert de kans op beslaan en verbetert je zicht aanzienlijk.

5. Gebruik een Auto-Ontvochtiger

Speciale vochtabsorberende kussentjes zijn een geweldige oplossing om overtollig vocht in de auto op te nemen. Plaats ze strategisch in je voertuig, zoals onder de stoelen of in de kofferbak, om te helpen bij het reguleren van de luchtvochtigheid.

6. Voorkom Vocht in de Auto

Probeer te voorkomen dat je vochtige spullen in de auto brengt. Leg natte kleding, schoenen en paraplu’s in de kofferbak. Dit voorkomt dat extra vocht de luchtvochtigheid in de cabine verhoogt.

7. Pas Anti-Condensspray toe

Er zijn speciale anti-condenssprays beschikbaar die je kunt aanbrengen op de binnenkant van je ruiten. Deze sprays helpen om condensatie te voorkomen en kunnen vooral nuttig zijn tijdens de wintermaanden.

8. Controleer op Technische Problemen

Soms kan het probleem technisch van aard zijn. Bladeren kunnen bijvoorbeeld de luchttoevoer blokkeren, waardoor de luchtstroom in de auto wordt beperkt. Laat ook regelmatig de kachelradiateur controleren om ervoor te zorgen dat deze goed werkt.