kleinste auto
Autonieuws

Dit zijn de 5 kleinste auto’s ter wereld!

Als het gaat om compacte auto’s, zijn er enkele echte dwergen op de weg die de aandacht trekken. We hebben een lijst samengesteld van de kleinste auto ter wereld, waarbij “klein” echt een understatement is. Deze auto’s zijn niet alleen schattig, maar ook opmerkelijk praktisch voor stadsvervoer en bovendien milieuvriendelijk. Hier is onze ranglijst van de meest minuscule auto’s op de planeet:

1. De kleinste auto: Peel P50 – 1,37 meter

De onbetwiste koning van de kleine auto’s is de Peel P50, met een ongelooflijke lengte van slechts 1,37 meter. Deze micro-auto biedt slechts ruimte voor één persoon en heeft een 50 cc eencilinder motor met een bescheiden vermogen van 4 pk. Toch haalt deze kleine krachtpatser een topsnelheid van 61 km/u. De legendarische Peel P50 werd tussen 1962 en 1965 gebouwd op het Britse eiland Man en heeft een plaatsje veroverd in de autogeschiedenis.

2. Isetta – 2,29 meter

De Isetta uit de jaren ’50 is een ander iconisch klein autootje met een lengte van 2,29 meter. Het bood plaats aan twee passagiers en werd aangedreven door een eencilinder motor van 245 cc met 12 pk. Hoewel het net iets te groot is om de kleinste ter wereld te zijn, verdient de Isetta toch een ereplaats in de kleine auto-hall of fame. Het concept van de Isetta leeft voort in moderne incarnaties zoals de elektrische Microlino.

3. Silence SO4 – 2,28 meter

De Silence SO4 is een kleine elektrische vierwieler met een lengte van 2,28 meter. Deze compacte tweezitter heeft twee varianten, met topsnelheden van 45 of 85 km/u. Met zijn 6 kW elektromotor en een actieradius van 149 km biedt de Silence SO4 een milieuvriendelijke en efficiënte mobiliteitsoplossing.

4. Renault Twizy – 2,34 meter

De Renault Twizy is nog kleiner dan de eerder genoemde auto’s, met een lengte van 2,34 meter. Dit Franse karretje biedt plaats aan twee passagiers in tandemopstelling en doet eerder denken aan een vierwielige motor dan aan een traditionele auto. De Twizy is beschikbaar in zowel 45 km/u als 80 km/u versies en heeft een bereik van bijna 100 km per laadbeurt.

5. Citroën Ami – 2,41 meter

De Citroën Ami is speciaal ontworpen voor stadsvervoer en meet slechts 2,41 meter in lengte. Dit Franse stekkendoosje is officieel geclassificeerd als een elektrische brommobiel en vereist geen rijbewijs. Met een kleine elektromotor van 6 kW en een actieradius van 75 km, is de Citroën Ami de perfecte stadsgezel.

Deze buitengewoon kleine auto’s bewijzen dat grootte er niet altijd toe doet als het gaat om mobiliteit. Welke van deze mini-auto’s zou jouw favoriete stadsgezel zijn? Laat het ons weten in de reacties!