wat is zakelijk leasen
Autonieuws

Wat is zakelijk leasen? De voordelen op een rijtje!

Bij zakelijk leasen krijg je als ondernemer de kans om bedrijfsmiddelen te financieren zonder een grote kapitaalinvestering te hoeven doen. Dit kan variëren van vrachtwagens tot apparatuur. In dit artikel geven we antwoord op de vraag wat is zakelijk leasen en bespreken we de voordelen ervan.

Wat houdt zakelijk leasen in?

In het geval van zakelijk leasen gaat er een leasemaatschappij een overeenkomst aan met een onderneming om een bedrijfsmiddel te financieren. Leasevormen zijn er in meerdere mogelijkheden, waarbij je ofwel het bedrijfsmiddel gebruikt of eigenaar ervan wordt. Het belangrijkste voordeel om als bedrijf zaken te doen met een leasemaatschappij, is het spreiden van de kosten over een langere periode. Je betaalt nu niet alles in 1, maar per maand een vast bedrag.

VOORDELEN VAN ZAKELIJK LEASEN

All-in leasetarief: Met zakelijk leasen hoef je je geen zorgen te maken over afzonderlijke kostenposten zoals reparaties, onderhoud, verzekeringen, wegenbelasting en banden. Al deze kosten zijn inbegrepen in een vast all-in tarief dat maandelijks wordt betaald, wat zorgt voor transparantie en gemak in budgettering.

Geen risico’s: Met leasen loop je geen financiële risico’s. Eventuele onverwachte kosten voor reparaties of onderhoud worden gedekt, en je hoeft je geen zorgen te maken over de restwaarde van het bedrijfsmiddel.

VERSCHILLENDE VORMEN VAN ZAKELIJK LEASEN

Er zijn twee hoofdsoorten zakelijk leasen:

Operationeel leasen: De leasemaatschappij is de eigenaar van het bedrijfsmiddel, jij huurt het van de hen. Je betaalt een maandelijkse huurprijs en kunt extra services, zoals onderhoud en verzekeringen toevoegen. Als de leaseperiode is afgelopen, kun je het bedrijfsmiddel teruggeven of koop je het tegen de marktwaarde, mits er geen vooraf geen prijs is bepaald. 

Financieel leasen: Bij financieel leasen ben je zelf eigenaar van het bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij koopt het voor je en je betaalt hen in termijnen terug. Bij deze vorm van leasen ben je zelf eigenaar, wat wel extra risico’s met zich mee brengt. Deze optie is dan ook goedkoper dan operationeel leasen, vanwege het risico.

SAMENVATTEND

Leasen heeft talloze voordelen voor ondernemingen, waaronder het behouden van werkkapitaal, professioneel advies van de leasemaatschappij en flexibiliteit in financieringsopties. Door middel van leasen kunnen bedrijven dure bedrijfsmodellen gebruiken, zonder meteen een grote hap geld kwijt te zijn. Overweeg deze optie als je je financiële flexibiliteit wilt behouden terwijl je toch kunt investeren in essentiële bedrijfsmiddelen.