Een witte Toyota geparkeerd.
Autonieuws

Welke auto’s rijden op waterstof? Nieuwkomers in de auto-industrie

Volgens velen de toekomst als het gaat om autorijden, waterstof. Hoewel de waterstof automarkt zich stilletjes op de achtergrond ontwikkeld, zijn er al redelijk wat waterstofauto’s op de markt. Wij lichten de waterstofauto’s van de grote autofabrikanten uit in deze blog.

De Enige Twee Waterstofauto’s op de Markt

Momenteel rijden er slechts twee waterstofauto’s op de weg, het gaat om de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. 

De Toyota Mirai

Deze Toyota wordt gezien als de beste waterstofauto op de markt. Vanaf € 71.995,- schaf je de Mirai aan. De Miraj komt er in drie modellen, de Dynamic, Executive en Prestige. Met een actieradius van 650 km kan je wel een eindje rijden, handig, want in Nederland zijn er weinig waterstof tankplaatsen. Wat wel fijn is, is dat voltanken je maar 5 minuutjes kost. 

De Hyundai Nexo

De SUV Hyundai NEXO is de enige andere optie, als je niet gaat voor de Miraj. Vanaf € 69.995 rij je 665 kilometer ver op een volle tank waterstof. De volledig emissievrije Nexo komt met 5 jaar onbeperkte kilometergarantie en 8 jaar batterijgarantie (160.000 km). 

Deze Waterstofauto’s Zitten er aan te Komen

Hoewel er nu nog maar twee waterstofauto’s op de markt te vinden zijn, komen er in de toekomst veel meer waterstofauto’s op de automarkt. Grote autofabrikanten als Honda en BMW hebben plannen klaarliggen om hun eerste waterstofauto uit te brengen. 

Dit zijn de waterstofauto’s die er aan zitten te komen:

Toyota Hilux FCEV

De Toyota Hilux FCEV is een prototype waterstofbrandstofcel pick-up truck die Toyota’s toewijding aan koolstofvrije mobiliteit weerspiegelt. Het voertuig maakt gebruik van de geavanceerde brandstofceltechnologie van de tweede generatie Toyota Mirai en is ontwikkeld in samenwerking met verschillende partners in het Verenigd Koninkrijk, ondersteund door overheidsfinanciering. Deze pick-up heeft een verwachte actieradius van meer dan 600 km.

Waterstofauto’s in prototypefase of als conceptvoertuig

  • Toyota Yaris H2
  • BMW iX5 Hydrogen
  • Hyundai N Vision 74
  • Honda CR-V
  • Land Rover Defender FCEV
  • NamX HUV
  • Hyperion XP-1

Over deze auto’s is weinig specifieke informatie over de ontwikkelingsstatus beschikbaar. Net als details van deze projecten. Details zoals actieradius, prestaties, en productieplannen staan nog niet vast of zijn nog niet gepubliceerd. Autofabrikanten blijven echter innoveren op het gebied van waterstoftechnologie, waarbij elk van deze voertuigen een stap vertegenwoordigt richting een duurzamere toekomst met lagere emissies.