Alles over de Formule 2
De Formule 2 wordt in het jargon ook wel vaak de opstapklasse richting de Formule 1 genoemd. Coureurs zoals Lando Norris, George Russel en Alex Albon hebben zich eerst bewezen in de Formule 2 voordat ze zijn doorgestroomd naar de Formule 1. Toch zit er een wezenlijk verschil tussen de koningsklasse en de opstapklasse. In dit artikel gaan we je alles vertellen over wat je moet weten van de Formule 2.
Hoe werkt de Formule 2?
De Formule 2 heeft op sommige opzichten raakvlakken met de Formule 1, maar er zijn zeker significante verschillen. De kalender van de Formule 2 bestaat uit minder locaties dan die van de F1, toch hebben de F2 coureurs wel meer races. Je zal wellicht denken hoe dat kan, maar dit is vrij logisch te verklaren. Een F2 weekend bestaat namelijk niet uit één maar uit twee races. Er bevinden zich 14 locaties op de kalender, waardoor de coureurs 28 races per seizoen rijden.
Het format van de Formule 2
De coureurs vangen het weekend aan met slechts één vrije training van 45 minuten voordat ze later op de dag gaan kwalificeren. Op de zaterdag wordt de sprintrace verreden. Dit is een korte race van 120 kilometer. Voor de top 10 geldt dat de startplaats de omgekeerde plaats is waarop de coureur zich de dag ervoor heeft gekwalificeerd. Dit betekent dat de coureur op plek 10 naar plek 1 gaat. Het weekend wordt afgesloten met de zogeheten feature race. Dit is de hoofdrace die 170 kilometer lang is en waar ook de meeste punten te verdienen zijn. De startplaats is de plaats waarop de coureur zich vrijdag heeft gekwalificeerd.
De teams en coureurs
In de Formule 2 bevinden zich, net zoals de F1, een vast aantal teams met allemaal twee coureurs in dienst. Deze coureurs proberen zo veel mogelijk punten te scoren voor het team waar ze in zitten. Echter wil elke coureur positief opvallen om maar in de Formule 1 te komen, wat voor de coureur zelf het individuele klassement belangrijker maakt.
De puntentelling
De puntentelling in de Formule 2 is volledig anders dan in de F1. Tijdens de kwalificatie ontvangt de coureur met de snelste tijd 2 punten. Vervolgens ontvangt de top 8 tijdens de sprintrace op zaterdag punten (Positie 1 ontvangt 10 punten, gevolgd door 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en).) Op zondag, bij de feature race, krijgt de volledige top 10 punten (positie 1 ontvangt 25 punten, gevolgd door 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1 punt(en).) Tot slot ontvangt de coureur een punt voor de snelste raceronde.
Belangrijke Regels en Reglementen
- Auto-eenheid: Alle teams gebruiken een gestandaardiseerd chassis, motor, en banden, wat de nadruk legt op rijvaardigheid en teamstrategie.
- Reversed Grid: De unieke reversed grid regel voor de sprintrace zorgt voor spannende races en geeft coureurs die in de hoofdrace lager zijn geëindigd een kans om te strijden voor overwinningen.
- Bandenbeheer: Teams krijgen een beperkt aantal bandensets voor het hele weekend, wat bandenstrategie een cruciale rol geeft.
- Superlicentiepunten: Coureurs in Formule 2 verdienen punten voor een FIA Superlicentie, noodzakelijk om in F1 te mogen racen, gebaseerd op hun prestaties in het kampioenschap.
De Formule 2 bolides
Alle teams gebruiken dezelfde auto’s . De teams krijgen allemaal gestandaardiseerde materialen aangeleverd, waardoor alleen de coureur het verschil kan maken. Doordat de materialen identiek zijn aan elkaar, zijn gaten tussen de coureurs tijdens de race veel kleiner. Dit bevordert de spanning en onvoorspelbaarheid van de race.
Wat verdienen Formule 2 coureurs?
Het inkomen van de coureurs in de Formule 2 ligt een heel stuk lager dan die van de F1 coureurs. Bij de meeste teams ontvangt de coureur een standaard salaris, die de coureur weer voor een groot gedeelte kan inleveren om überhaupt deel te nemen. Dit komt omdat de kosten om een auto te runnen hoog zijn, en niet alle teams hebben de middelen om salarissen te betalen. De inkomsten van een Formule 2 coureur worden beïnvloed door verschillende factoren:
- Prestaties: Succes op de baan kan leiden tot betere sponsor aanbiedingen en aandacht van Formule 1-teams, wat indirect de inkomsten kan verhogen.
- Sponsoring: Het vermogen van een coureur om persoonlijke sponsoren aan te trekken, is vaak net zo belangrijk als zijn vaardigheden op de baan. Zonder sponsoren maak de coureur bijna geen kans om te rijden in de Formule 2
- Team: Sommige topteams kunnen hun coureurs meer ondersteuning bieden in termen van salaris of helpen bij het vinden van sponsoren.
Door de diverse inkomsten die sterk van elkaar kunnen variëren, is het niet mogelijk om exact te vertellen hoeveel een Formule 2 coureur ontvangt. Een grove schatting zal tussen tienduizenden en maximaal honderdduizenden euro’s gaan.
Formule 2 net zo interessant als Formule 1?
Doordat de materialen gelijk zijn en de coureurs alles geven voor een stoeltje in de Formule 1, is de opstapklasse uiterst interessant om te volgen. In de Formule 2 staat spanning garant en dat zal ook dit jaar niet anders zijn. Dus ben jij geïnteresseerd geraakt en wil je potentiële wereldkampioenen zien schitteren? Geef de F2 dan eens een kans en sta versteld van de actie die soms bij de F1 ontbreekt.