Formule 2 auto bocht
Formule 2

Nederlanders en de Formule 2 – Een Gouden Combinatie

Niet alleen in de Formule 1 is het Wilhelmus een veelvoorkomend lied, maar ook in de Formule 2 weet het Nederlandse volkslied zijn weg vaak te vinden. Nederlanders zijn namelijk redelijk vaak succesvol in de formule 2. De formule 2 raceklasse is in de loop der jaren meerdere malen veranderd van naam en opzet. 

Geschiedenis van Nederlanders in Formule 2

De geschiedenis van Nederlanders in de Formule 2 gaat terug tot de vroege jaren van de competitie, toen de raceklasse nog diende als het voorportaal naar de Formule 1. 

Coureurs zoals Arie Luyendyk en Jan Lammers krijgen als eerste Nederlanders een voet tussen de deur in deze raceklasse. Zonder veel successen te behalen, legden ze het fundament van Nederlandse aanwezigheid in de internationale autosport.

Nederlandse coureurs hebben opmerkelijke prestaties neergezet in de Formule 2. Namen als Giedo van der Garde en Robin Frijns komen naar voren als coureurs die niet alleen races wonnen, maar ook consistent presteerden op hoog niveau. Hun successen omvatten indrukwekkende overwinningen, meerdere podiumplaatsen en, voor Frijns, het winnen van het kampioenschap in 2012. 

Huidige Generatie Nederlandse Coureurs in Formule 2

De Nederlandse coureurs die nu of recent actief zijn in de Formule 2 zijn Richard Verschoor en Nyck de Vries. Dit deden/ doen ze met succes. 

Zo won Nyck de Vries het kampioenschap in 2019, waarna hij in de Formule 1 terecht kwam, helaas was dit geen succes. Richard Verschoor maakte zijn F2 debuut in 2021 en rijdt sindsdien elk seizoen mee. In dit seizoen (2024) komt Verschoor uit voor het Italiaanse Trident. De Vries rijdt voor Mahindra Racing in de Formule E.

Nederlandse Teams in 2024

Er rijden niet alleen Nederlandse coureurs mee, maar er zijn ook Nederlandse teams aanwezig. Zo rijden de teams MP Motosport en Van Amersfoort racing mee in 2024. Ze hebben dit jaar geen Nederlandse coureurs. 

Beide teams hebben dit seizoen succes geboekt in Jeddah Corniche Circuit, ronde 1 won Paul Aron namens MP Motorsport en ronde 2 Enzo Fittipaldi namens Van Amersfoort Racing.

De Toekomst van Nederlanders in Formule 2

De toekomst voor Nederlandse coureurs in de Formule 2 ziet er rooskleurig uit. Dankzij een sterke autosportcultuur en het succes van Nederlanders op het wereldtoneel. 

Met de opkomst van jong talent uit lagere raceklassen, gecombineerd met een voortdurende ontwikkeling van de sport in Nederland, is een aanvoer van coureurs die klaarstaan om de Formule 2 uit te dagen zeer realistisch. Dankzij geavanceerde opleidingsprogramma’s en een toenemende steun vanuit de industrie, zijn Nederlandse coureurs beter uitgerust dan ooit. Hierdoor is het opklimmen in de rangen niet ondenkbaar. 

Deze positieve ontwikkelingen wijzen op een toekomst waarin Nederland een voortdurende en significante bijdrage kan leveren aan het talentenlandschap in de Formule 2, wat de deur naar Formule 1 kansen verder openzet. Zo kunnen hopelijk de successen van hun voorgangers voorgezet worden.