Autoband onder witte auto
Autonieuws

Dit zijn alle soorten autobanden! – De gids voor de juiste keus

Er zijn veel verschillende soorten autobanden, het kan dus lastig kiezen zijn welke soort autoband het best onder je auto past.

Speciale Autobanden: Voor Elk Doel Een Band

Buiten de bekende zomerbanden, winterbanden of 4 seizoenen banden zijn er ook speciale soorten autobanden. Dit zijn:

Run-flat banden

Deze soort autoband is ontworpen met verstevigde zijkanten. De zijkanten helpen met het ondersteunen van het gewicht van de auto. Dankzij dit ontwerp kan de auto blijven rijden als de autobanden hun spanningverliezen. De run-flat banden worden hierdoor ook wel anti-lek banden genoemd. 

Mocht je een probleem hebben met de bandenspanning, of zelfs als je banden leeg zijn, behoudt je voldoende stabiliteit. Je kan met de run-flat banden maximaal 80 kilometer op lage snelheid doorrijden. Het doel van de banden is dat je een garage kan bereiken en niet stil komt te staan.

De band werkt met een ingebouwd waarschuwingssysteem (TPMS) in je auto. Dit systeem laat een waarschuwing zien op de display. Zelf voel je namelijk amper dat je band niet de juiste spanning heeft. Auto’s die dit systeem niet ondersteunen kunnen niet op run-flatbanden rijden.

Offroad banden

De offroad band, het soort autoband dat je over de minder gladde of zelfs de slechtste wegen en paden lijdt. Of het nou gaat om:

  • Bospaden
  • Onverharde gebieden
  • Modderige oppervlakken
  • Zandgebieden
  • Sneeuw of ijs

De offroad band zorgt voor ervoor dat je niet snel vast komt te zitten. De banden worden vaak gebruikt voor terreinwagens, vandaar dat de banden ook bekend staan als terreinbanden of 4×4 banden. 

ALs je de banden met gewonen autobanden vergelijkt zijn er behoorlijke verschillen. Zo zijn de offroad banden sterker, doordat ze versterkte zijwangen en extra metalen lagen in het rubber hebben.

Verder is het profiel grover en de profielblokken grijpen in elkaar. Dankzij dit ontwerp blijven los zand, modder en steentjes niet vast zitten in de band. Dit zorgt voor de goede grip op lossere ondergronden. 

Eco-band

De eco-band is een soort band die goed is voor het milieu, dankzij het verminderen van brandstofgebruik. Ook voor je portemonnee is dit type band dus een fijne band. 

Banden oefenen namelijk aardig wat invloed uit op het brandstofverbruik van een voertuig. Dit heeft alles te maken met de rolweerstand.  Des te makkelijker een band rolt, des te minder moeite de motor heeft om die weerstand te overwinnen. Minder weerstand zorgt oor minder CO₂-uitstoot, vandaar de naam eco-banden.

Hoewel de eco-band dus voordelen heeft voor het milieu en je portemonnee, is het minder voordelig voor grip. Bij nat wegdek heb je namelijk minder grip.

Eco-banden hebben verschillende klassen. De klassen zijn het zogeheten ecolabel, zo’n ecolabel is voor alle bandenfabrikanten wettelijk verplicht. De Europese Unie stelde de ecolabels op als onderdeel van de Lissabon Strategie en de Strategie voor Duurzame Ontwikkeling.

Eco-banden kunnen dan ook verschillende ecolabels hebben, dit heeft invloed op hoe goed de banden zijn voor het milieu. Dit verschil in de eco-banden betekenen dus ook een verschil in grip. Bij een noodstop kan de remafstand van banden uit klasse A 30% korter zijn dan de remafstand van banden uit klasse G.Houdt dus rekening met deze verschillen bij de aanschaf van een eco-band.

Hoe Kies Je De Juiste Soort Autobanden?

Het kiezen van de juiste soort autobanden is essentieel voor je veiligheid, comfort en prestatie op de weg. Alleen, hoe kies je nou de juiste soort autobanden? Er zijn belangrijke factoren zoals maat en specificaties, rijomstandigheden en – gedrag, en budget – en merkoverwegingen die hier een cruciale rol in spelen. 

  1. De juiste bandenmaat

Zorg dat je soort autoband de juiste bandenmaat heeft. Deze informatie is vaak te vinden op de zijwand van je huidige banden of in het handboek van je auto.

  1. Rijomstandigheden en -gedrag 

Als je een soort auotband wilt gaan kiezen is het goed om te kijken op welke wegen je rijdt. Is dit vaak op ruw terrein of juist op gladde wegen? Elk type band biedt unieke voordelen, zoals run-flat banden die je niet langs de weg laten stranden bij een lekke band.

  1. Budget en merkvoorkeuren

Hoewel kwaliteit van groot belang is, biedt de markt een breed scala aan banden die een balans bieden tussen kosten en prestaties. Het is mogelijk om banden te vinden die niet alleen voldoen aan je behoeften qua rijgedrag en omstandigheden, maar ook passen binnen je budget.

Door al deze factoren in overweging te nemen, is het kiezen van de juiste soorten autobanden een stuk gemakkelijker. Of je nu gaat voor de duurzaamheid van eco-banden, de veiligheid van run-flat banden of de robuustheid van offroad banden, de sleutel is om een band te kiezen die past bij je rijstijl en gebruiksomstandigheden, zonder je budget uit het oog te verliezen. 

Let tot slot ook op of je het soort band in de zomer/ winter of 4 seizoenen versie wilt aanschaffen.