pexels adriaan greyling 18789690 1 scaled
Autosport

Ontdek de F1 in Australië 2024 Inclusief het tijdschema

Het Formule 1-circus strijkt weer neer op het prachtige Albert Park in Australië. Dit technische circuit wordt door de coureurs omschreven als uitdagend. Voor de Europese kijker kent het evenement echter één groot nadeel: de starttijd van de sessies is ten opzichte van vorig jaar nog meer vervroegd, wat betekent dat het een bijzonder korte nacht wordt om het spektakel live mee te maken. In deze blog vertellen we je alles over de rijke geschiedenis van deze race en wat er tijdens het F1 Australië 2024-weekend te wachten staat.

Tijdschema F1 Australië 2024

De Grand Prix van Australië staat gepland op 24 maart om 15:00 lokale tijd. Om niets te missen van het raceweekend, is het essentieel om een account te hebben bij Viaplay of F1 TV PRO. Voor de fans betekent dit vroeg opstaan, aangezien alle sessies in de vroege ochtenduren beginnen, met sommige zelfs in de late uren van de nacht. Hier vind je het volledige tijdschema:

SessieNederlandse tijdDatum
Eerste vrije training02:30 – 03:30Vrijdag 22 maart
Tweede vrije training06:00 – 07:00Vrijdag 22 maart
Derde vrije training02:30 – 03:30 Zaterdag 23 maart
Kwalificatie06:00 – 07:00Zaterdag 23 maart
Race05:00 – 07:00Zondag 24 maart

Statistieken van het F1-circuit Australië

  • Lengte van het circuit: Het Albert Park Circuit in Melbourne is 5.278 kilometer lang en staat bekend om zijn snelle en vloeiende lay-out​​.
  • Maximumsnelheden: Coureurs bereiken snelheden van meer dan 300 km/u op het circuit
  • Aantal gehouden races: Het Albert Park Circuit heeft tussen 1996 en 2023 in totaal 26 Grands Prix gehost​​.
  • Meest succesvolle coureur: Michael Schumacher is de meest succesvolle coureur op dit circuit met 4 overwinningen​​.
  • Overwinningen vanaf pole position: Er zijn 11 keer races gewonnen vanaf pole position, wat neerkomt op 42,3% van de races. 
  • Aantal bochten: Het circuit van Australië kent 14 bochten sinds de laatste configuratie in 2021 om inhalen te bevorderen.

De traditionele seizoensopener met een rijke historie 

Voorheen fungeerde de Formule 1 in Australië als seizoensopener. Dit was het moment waarop duidelijk werd welke teams in de winter de juiste beslissingen hadden genomen. Teams die goede keuzes hadden gemaakt, konden verrassen, terwijl anderen direct werden afgestraft. Een mooi voorbeeld hiervan is het team van Brawn GP, dat in 2009 debuteerde in de Formule 1 in Australië. Ondanks lage verwachtingen verraste het team iedereen met de innovatieve dubbele diffuser, wat leidde tot zowel polepositions als de eerste twee plaatsen in de race. Het team behaalde dat seizoen bijna een winstpercentage van 50% en werd na afloop overgenomen door Mercedes, waarmee het de enige constructeur werd die elk kampioenschap won waaraan het deelnam.

Terugblik op de vorige Grand Prix van Australië

De vorige editie van de GP van Australië was uitermate spannend en chaotisch. De race werd destijds gewonnen door Max Verstappen op een manier die de Formule 1 nog nooit had gezien. De race kende maar liefst acht uitvallers en drie rode vlaggen en gaat daarmee de boeken in als de meeste rode vlaggen in één race. Ondanks de rommelige race wist Max Verstappen zijn hoofd koel te houden en de leiding in het klassement te veroveren van Checo Perez. Max verstappen deelde het podium met Lewis Hamilton op de tweede plek en Fernando Alonso op de derde plek.

Wat te verwachten van de F1 Australië 2024

Fans kunnen zich verheugen op een spannende race en kwalificatie op het nauwe stratencircuit van Albert Park. Er wordt verwacht dat de teams de eerste (grote) updates meenemen, dankzij een tussenweek zonder races. Dit biedt de mogelijkheid om verbeteringen door te voeren die zijn gebaseerd op de analyses van de eerste twee races. Het weekend belooft extra spannend te worden en kan voor verrassingen zorgen in de verwachte rangorde. Hoewel de kwalificatie cruciaal blijft op dit snelle circuit zijn er dankzij een toegevoegde vierde DRS-zone meer inhaalmogelijkheden. Mis niets van het raceweekend Down Under en zet je wekker!