Race sim

Virtueel leren autorijden: Voor- en nadelen

De echte wereld wordt steeds vaker gecombineerd met de virtuele wereld. Dit zien we niet alleen bij bedrijven als Ikea die augmented reality inzetten om producten uit de catalogus driedimensionaal te verbeelden voor hun klanten. Ook autorijscholen gebruiken virtuele toepassingen, zoals de rijsimulator, naast de reguliere autorijlessen om leerlingen te leren autorijden. Het gebruik van de rijsimulator is nog relatief nieuw, waardoor er nog veel vragen zijn rondom de inzet en het effect van de rijsimulator. In dit artikel proberen wij je een zo compleet mogelijk beeld te geven van het gebruik en de voor- en nadelen van deze virtuele toepassing door autorijscholen.

De rijsimulator

De rijsimulator wordt, toepast door autorijscholen om leerlingen de basis van het rijden in een auto te leren. Het is een virtuele omgeving waarin je leert sturen, gas geven, afremmen en schakelen in verschillende verkeerssituaties. Ook leer je hoe je in je spiegels moet kijken om op een veilige manier in het virtuele verkeer te handelen. Na een aantal lessen in de rijsimulator kunnen er lessen worden gevolgd in een echte auto. De opgedane kennis kan dan worden toegepast in de praktijk.

Voordelen

De Technische Universiteit Delft heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de inzet van de rijsimulator. Uit dit onderzoek is gebleken dat deze virtuele toepassing geschikt is als alternatief voor rijlessen in een echte auto. Het volgen van lessen in een rijsimulator heeft diverse voordelen:

  • Lessen in een rijsimulator biedt financieel voordeel. Een les in een rijsimulator is een stuk goedkoper dan een fysieke rijles. Hierdoor kun je besparen op de totale kosten van jouw rijopleiding.
  • Het volgen van autorijlessen in de simulator is effectiever. Acht uur rijden in de simulator is even effectief als twaalf uur rijden in de lesauto.
  • In de virtuele omgeving ervaren leerlingen hoe druk het verkeer is, zonder angstig te hoeven zijn dat er problemen ontstaan. Met name voor mensen met faalangst biedt de rijsimulator een fijne leeromgeving.
  • In de rijsimulator kunnen verschillende verkeerssituaties worden gecreëerd. Hierdoor zijn er altijd leermomenten in de lessen. Bij rijlessen in een echte auto kan het voorkomen dat er weinig tot geen situaties voorkomen die bijdragen aan de vooruitgang van de leerling.
  • Een ander voordeel van de rijsimulator is dat alle handelingen van de leerling worden vastgelegd. Vervolgens kan er geanalyseerd worden wat de leerling voortaan anders kan doen.
  • In een rijsimulator kunnen situaties worden herhaald. Hierdoor kan een leerling veelvuldig oefenen met situaties die door hem of haar lastig worden bevonden. Op deze manier kan de leerling snel verbeteren.
  • Ook kan de rijinstructeur in een simulatie demonstreren hoe een handeling het beste kan worden uitgevoerd.

Nadelen

Aan het gebruik van de rijsimulator zijn ook nadelen verbonden. De nadelen van het gebruik van een rijsimulator bij autorijscholen zijn:

  • Dat er een kans bestaat dat de kennis die is opgedaan in de rijsimulator niet wordt toegepast in de praktijk. Dit heeft te maken met het feit dat de virtuele omgeving in sommige gevallen zichtbaar afwijkt van de praktijk.
  • Ook wordt een leerling door het herhalen van verkeerssituaties gestructureerd en snel vaardig in autorijden. Het risico van deze werkwijze is dat leerlingen de opgedane kennis en vaardigheden snel vergeten wanneer ze dit weinig tot niet meer toepassen.
  • Tot slot kan simulator ziekte optreden. In dat geval treed misselijkheid op doordat het evenwichtsorgaan dingen registreert die niet overeenkomen met wat wordt waargenomen door de leerling.

Wij hopen dat je nu volledig bent geïnformeerd over de inzet van de rijsimulator. Door zowel autorijlessen te volgen in een rijsimulator als in een echte auto worden de voordelen van beide methoden gecombineerd.