Autonieuws

17 Jaar en autorijden? Ga veilig de weg op

In november 2011 is het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een experiment gestart genaamd 2toDrive. Bij dit experiment mogen Nederlandse jongeren al voor hun 18e verjaardag het autorijbewijs halen en onder begeleiding van een coach de weg op. Dit experiment zal op 31 oktober 2017 stoppen. Door de succesvolle uitkomsten van het experiment zal 2toDrive per 1 november 2017 onderdeel worden van de Wegenverkeerswet (WVW). Doordat er nog veel vragen zijn over dit experiment en de regeling die hieruit voortkomt, beantwoorden we in dit artikel een aantal vragen.

Wat is 2toDrive precies?

Door 2toDrive mogen jongeren vanaf 17 jaar praktijkexamen doen en onder begeleiding van een coach in Nederland de weg op. Buiten Nederland is dit experiment niet geldig. De trotse bezitter van het autorijbewijs moet hiervoor wel een begeleiderspas aanvragen en coaches aanstellen die zich registeren via DigiD. Niet iedereen mag zomaar coach van een 17-jarige autobestuurder worden. De coaches dienen minimaal 27 jaar oud te zijn en 5 jaar of meer in het bezit te zijn van het rijbewijs B. Daarnaast mogen zijn geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen gehad hebben. Tot slot moeten de coaches altijd een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Wanneer mag ik het theorie-examen afleggen?

Een vraag die bij veel jongeren speelt, is wanneer zij het theorie-examen voor de auto kunnen behalen. Door 2toDrive kunnen Nederlandse jongeren al vanaf 16 jaar het theorie-examen afleggen. Dit is hetzelfde theorie-examen als die voor jongeren van 18 jaar en ouder. Onderschat dit examen dus niet. Het theoriecertificaat blijft na het behalen hiervan 1,5 jaar geldig.

Wanneer mag ik rijlessen volgen?

Een vraag die daar op volgt, is natuurlijk wanneer jongeren dan eindelijk kunnen starten met autorijlessen. Vanaf 16,5 jaar mogen er rijlessen gevolgd worden. Autorijscholen mogen zelf bepalen of zij rijlessen geven aan jongeren vanaf 16,5 jaar.

Wanneer mag ik praktijkexamen doen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wanneer je praktijkexamen mag doen, zodat je officieel het autorijbewijs in ontvangst kan nemen. Het praktijkexamen voor rijbewijs B mag door jongeren vanaf 17 jaar afgelegd worden. Wanneer je slaagt voor het praktijkexamen ontvang je hetzelfde rijbewijs als jongeren van 18 jaar en ouder. Tot je 18e verjaardag rijdt je onder begeleiding van een zelf aangestelde coach. Wanneer je 18 jaar bent mag je zelfstandig de weg op. Ook de wegen buiten Nederland mogen dan officieel door jou verkend worden.

Wat zijn de voordelen van 2toDrive?

Het behalen van je rijbewijs voor je 18e verjaardag heeft diverse voordelen. Allereerst is het leuk om op jonge leeftijd al achter het stuur te mogen zitten. Daarnaast zorgt 2toDrive ervoor dat je extra rijervaring opdoet, waardoor je nog veiliger autorijdt. Ook voor jongeren die last hebben van faalangst is 2toDrive een echte aanrader. Doordat jongeren tot hun 18e met een coach rijden voelen zij zich veiliger in de auto waardoor zij langzaam zelfvertrouwen kunnen opbouwen. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van de coach ervoor dat jongeren willen bewijzen dat ze veilig en goed kunnen autorijden.