elektrische auto opladen
Elektrische auto

Alles over het opladen van een elektrische auto

In de wereld van elektrische auto’s is tanken verleden tijd. Opladen is het nieuwe normaal, of je nu een volledig elektrische auto of een (plug-in) hybride rijdt. Maar hoe werkt het eigenlijk, hoe lang duurt het, en waar kun je opladen? We nemen je mee in alles wat je moet weten over het opladen van een elektrische auto.

Thuis Opladen: Snel en Veilig

Het opladen van je elektrische auto begint meestal thuis. Het wordt aangeraden om geen gewoon stopcontact te gebruiken, maar eerder een thuislaadpunt dat is aangesloten op een aparte groep. Dit is niet alleen veiliger, maar het gaat ook sneller.

Publieke Oplaadpunten: Beschikbaarheid en Kosten

In Nederland zijn er publieke oplaadpunten te vinden langs de openbare weg, bij bedrijven en parkeergarages. Sommige zijn gratis, maar meestal heb je een abonnement nodig om te kunnen laden. In sommige gemeenten kun je zelfs een publieke laadpaal aanvragen.

Snel Opladen: De Snellaadpalen

Snellaadpalen zijn een welkome aanvulling op publieke laadpunten. Hoewel ze iets minder vaak voorkomen, bieden ze een groot voordeel: je elektrische auto kan in ongeveer 30 minuten tot 80% worden opgeladen. Let op, niet alle elektrische auto’s kunnen bij elk snellaadpunt worden opgeladen, dus raadpleeg altijd de handleiding van je auto of vraag advies bij je BOVAG-autobedrijf.

Hoe Laad Je Op Bij Een Oplaadpaal?

Om je elektrische auto op te laden bij een oplaadpaal heb je een oplaadkabel, een oplaadpaal en een laadpas nodig (bij publieke oplaadpunten). Je parkeert je auto bij de paal, controleert of de lampjes groen zijn (rood betekent storing), en sluit de kabel aan op je auto en de paal. Betalen doe je meestal per kilowattuur (kWh) dat je afneemt.

Tips Voor Het Laden

Kies voor een lange oplaadkabel om flexibel te zijn, vooral onderweg.

Niet alle laadpalen zijn geschikt voor alle auto’s, dus plan je route zorgvuldig.

Steeds meer parkeergarages bieden oplaadpunten binnen het parkeertarief aan.

Controleer altijd of er naast de laadkosten ook parkeerkosten zijn.

Wat Kost Het Opladen?

De kosten van opladen variëren afhankelijk van je energieleverancier, het aantal kWh dat je laadt, de accu en de laadsnelheid. Snelladen kan duurder zijn dan regulier laden. Als voorbeeld, stel dat je €0,22/kWh betaalt en je rijdt 60 km op een volle accu van 12 kWh, dan kost dit slechts €0,04 per kilometer. Op de zaak opladen kan doorgaans goedkoper zijn, maar bij publieke laadpalen kunnen er starttarieven zijn naast de elektriciteitskosten.

Opladen is de toekomst, en met deze kennis kun je jouw elektrische avonturen efficiënt en kostenbewust plannen.