elektrische auto snelladen
Elektrische auto

Alles wat je moet weten over je elektrische auto snelladen

Elektrische auto’s zijn de toekomst van mobiliteit en steeds meer mensen stappen over op deze milieuvriendelijke vorm van transport. Een belangrijk aspect van elektrisch rijden is het opladen van de batterij, en hier komt het concept van ‘snel laden’ om de hoek kijken. In dit artikel nemen we je mee door de wereld van elektrische auto snelladen en beantwoorden we enkele belangrijke vragen.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Thuis opladen is vaak de meest voordelige optie. Je betaalt gewoon de stroomprijs van je energiecontract, wat meestal rond de 44 cent per kilowattuur ligt. Echter, voordat je thuis kunt opladen, moet je een laadstation aanschaffen, wat een initiële investering van ongeveer € 1.500 tot € 3.000 met zich meebrengt, inclusief installatiekosten.

De kosten van elektrisch rijden zijn over het algemeen lager dan die van een brandstofauto, zelfs als je op straat moet opladen. Een jaar lang publiek laden kost ongeveer € 1.100, terwijl je voor een jaar benzine tanken al snel € 1.800 kwijt bent.

Wat zijn de kosten van publiek laden?

Bij openbare laadpalen kunnen de kosten sterk variëren, met een gemiddelde prijs van ongeveer 60 cent per kilowattuur. Voor snelladers ligt dit gemiddelde iets hoger, namelijk 69 cent per kilowattuur. De prijsstructuur wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het laadpaalbedrijf en de aanbieder van de laadpas of app die je gebruikt.

Betalen per kilowattuur en laadpaskosten

De kosten van publiek laden bestaan meestal uit twee componenten: de prijs per kilowattuur en de kosten van de laadpas of app. Het laadpaalbedrijf bepaalt de prijs per kilowattuur, die vaak op de laadpaal zelf te vinden is. Daarnaast kan de aanbieder van de laadpas extra kosten berekenen, zoals een bedrag per kilowattuur of een vast maandelijks bedrag.

Bijkomende kosten bij publiek laden

Bij openbaar laden kunnen nog andere kosten van toepassing zijn, zoals parkeerkosten en start- en uurtarieven, die per locatie verschillen. Het is belangrijk om de parkeerregels te controleren, aangezien sommige laadpalen specifieke parkeerregels hanteren om ervoor te zorgen dat auto’s worden verplaatst zodra ze zijn opgeladen.

Hoe lang duurt het om je elektrische auto te snelladen?

De laadtijd van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de laadpaal, de boordlader van de auto en de laadstatus van de batterij. Het vermogen van de laadpaal en de boordlader bepalen de snelheid waarmee de auto kan worden opgeladen. Thuis laden met een laadpaal van 3,7 tot 11 kW kan bijvoorbeeld resulteren in een bereik van 20 tot 60 kilometer per uur opladen.

Bij snelladen ben je snel weer onderweg

Snelladen is de ideale oplossing voor onderweg. Met snelladers langs drukke wegen en snelwegen kun je je elektrische auto snel weer opladen. In ongeveer 30 minuten kun je vaak al tot 80% van de batterij opladen, waardoor je snel weer op weg kunt. Het vermogen van de laadpaal en de compatibiliteit van je auto bepalen de laadsnelheid.