kosten laadpaal thuis
Elektrische auto

Laadpaal thuis: kosten & subsidies

Als trotse eigenaar van een elektrische auto wil je natuurlijk de mogelijkheid hebben om jouw voertuig gemakkelijk op te laden. Een thuislaadpaal kan hierbij een geweldige oplossing zijn, maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van zo’n laadpaal thuis en bestaan er mogelijkheden voor subsidie? In dit artikel duiken we in de details.

Wat kost een laadpaal thuis?

De prijzen van thuislaadpalen variëren doorgaans tussen de € 500 en € 2500, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type laadpaal, de installatiekosten en de afstand tot de meterkast. Als je overweegt om een laadpaal voor je bedrijf aan te schaffen, zijn er vaak gunstige subsidies beschikbaar, waardoor de kosten kunnen dalen. Het is belangrijk om te onthouden dat naast de aanschaf- en installatiekosten, je ook te maken krijgt met variabele kosten voor elektriciteit. Gemiddeld kost het thuis opladen van de elektrische auto ongeveer 3,5 cent per kilometer, wat aanzienlijk goedkoper is dan de 12 cent per kilometer voor benzineauto’s.

Mogelijkheden voor subsidie

Helaas zijn er op nationaal niveau geen landelijke subsidies beschikbaar voor particulieren die een laadpaal thuis willen installeren. Als een laadpaal op jouw naam wordt aangeschaft en bedoeld is voor thuisgebruik, zijn er doorgaans geen subsidies beschikbaar. Echter, sommige gemeenten bieden wel de mogelijkheid om een openbare laadpaal aan te vragen die in de buurt van je huis wordt geplaatst, wat je het gedoe van ver lopen bespaart. Raadpleeg je gemeente voor meer informatie over deze lokale initiatieven.

Subsidie voor een laadpaal op het werk

Subsidie voor een laadpaal bij bedrijven behoort wel tot mogelijkheden. Als je overweegt om een of meerdere laadpalen op het bedrijfsterrein te plaatsen kan je als ondernemer een laadpaal laten installeren. Dit kan je als een investering voor je bedrijf rechtvaardigen, zodat je mogelijk in aanmerking komt voor subsidies. Hier zijn enkele van de beschikbare opties:

  • Milieu Investeringsaftrek (MIA): Dit is van toepassing op vennootschaps- of inkomstenbelastingplichtige bedrijven en kan een percentage van de totale investering in mindering op de fiscale winst brengen. De voorwaarden zijn echter strikt en sinds 2022 geldt dit alleen voor slimme oplaadpunten die permanent zijn verbonden met internet. Het maximale aftrekbare bedrag is € 2500. Raadpleeg de RVO-website voor details.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Hoewel de aanschaf van een elektrische auto niet in aanmerking komt, geldt de KIA-regeling wel voor zonnepanelen en laadpalen. Dit kan resulteren in een investeringsaftrek van 28% van de aanschafwaarde in het eerste jaar, mits de investering groter is dan € 2401. Meer informatie is beschikbaar op de website van de Belastingdienst.

Hoewel er geen directe subsidies beschikbaar zijn voor thuislaadpalen voor particulieren, zijn er verschillende opties voor bedrijven om de kosten te verlagen. Het is altijd verstandig om de lokale regelgeving te raadplegen en advies in te winnen bij een specialist om de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie te begrijpen.