benzine besparen
Autonieuws

Benzine besparen: rijtips voor elke automobilist

Je voelt het waarschijnlijk in je portemonnee: de brandstofprijzen blijven maar omhoogschieten. Goedkoop autorijden lijkt een steeds grotere uitdaging te worden. Maar niet getreurd, wij hebben een aantal slimme tips voor je om zuiniger te rijden en die benzinekosten onder controle te houden. Het is niet alleen vriendelijk voor je budget, maar ook voor het milieu.

1. Bandenspanning op peil houden

Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen, is controleren of je banden de juiste spanning hebben. Zachte banden verhogen niet alleen je brandstofverbruik, maar verminderen ook je grip op de weg. Check dus regelmatig je bandenspanning voor een veilige en zuinige autorit.

2. Behoud een constante snelheid

Het is verleidelijk om snel op te trekken en hard te remmen, maar dat kost je niet alleen extra brandstof, maar ook grip op de weg. Probeer in plaats daarvan je snelheid constant te houden en gebruik, als je het hebt, de cruisecontrol om je te helpen.

3. Matig je snelheid

Er is een magische snelheidszone tussen 70 en 90 km per uur waarbij je het zuinigst rijdt. Probeer deze snelheid aan te houden wanneer mogelijk. Op de snelweg kun je overwegen om iets langzamer te rijden, bijvoorbeeld 100 km/u in plaats van 120 km/u. Dit kan aanzienlijk brandstof besparen.

4. Laat het gaspedaal op tijd los

Kijk verder vooruit op de weg om verkeerssituaties te anticiperen. Als je een kruispunt, rotonde, verkeerslicht of scherpe bocht ziet aankomen, laat dan tijdig het gaspedaal los en laat je auto rustig uitrollen. Het kan je brandstofverbruik verminderen.

5. Schakel zo vroeg mogelijk

Hoe eerder je overschakelt naar een hogere versnelling, hoe minder brandstof je auto verbruikt. Voor benzineauto’s is dat meestal tussen de 2.000 en 2.500 toeren, terwijl dieselauto’s tussen de 1.500 en 2.000 toeren kunnen schakelen. Zorg er wel voor dat je niet te vroeg schakelt, om schade aan de motor te voorkomen.

6. Zet de motor uit bij lang wachten

Wanneer je langer dan een halve minuut stilstaat, bijvoorbeeld voor een brug, spoorwegovergang of school, kan het uitzetten van de motor voordeliger zijn dan stationair draaien. Overweeg het gebruik van een start-stopsysteem als je auto dit heeft.

7. Vermijd korte ritten

Korte afstanden resulteren in een koude motor, wat leidt tot verhoogd brandstofverbruik. Als het kan, kies dan voor de fiets of een wandeling voor die snelle boodschappen.

8. Controleer brandstofprijzen

Houd de prijzen bij verschillende tankstations in de gaten voordat je gaat tanken. Brandstofprijzen kunnen variëren op verschillende tijden en dagen. Maak gebruik van handige mobiele apps om snel prijzen te vergelijken.

9. Neem alleen het nodige mee

Hoe zwaarder je auto beladen is, hoe meer brandstof je verbruikt. Laat onnodige bagage achterwege, inclusief dakdragers en dakkoffers, om je auto gestroomlijnder te maken.

10. Airco verstandig gebruiken

Airconditioning verbruikt extra brandstof. Schakel het alleen in wanneer het echt nodig is. Probeer in plaats daarvan de ramen open te zetten voor frisse lucht voordat je naar de airco grijpt. Als je de airco gebruikt, zet hem dan enkele minuten voordat je stopt uit om condensvorming en onnodig brandstofverbruik te voorkomen.

Met deze tips kun je zuiniger rijden, geld besparen en tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu. Een win-win situatie voor jou en de planeet!”