Autonieuws

Waarop letten bij autoverhuur?

Het huren van een auto, een aantrekkelijke optie wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen of een weekendje weggaat. Voordat je echter de sleutels van de huurauto in ontvangst neemt, is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Benieuwd waarop? Lees dan snel verder en bereid jezelf goed voor op het huren van een auto.

Voorafgaand aan het huren

Autoverhuur, vele bedrijven in Nederland bieden het aan. Hoe zie je door de aanbieders, de beste deal? Om een huurauto te vinden die aan al je wensen voldoet, is het vergelijken van aanbieders essentieel. Vergelijk deze met andere lokale en landelijke autoverhuurbedrijven. Staar jezelf niet blind op de tarieven voor autoverhuur, maar bekijk ook goed wat je voor je geld krijgt.

In veel gevallen geven autoverhuurders aan dat er een auto uit een bepaalde klasse kan worden gehuurd. Bij het ophalen is het echter niet ongebruikelijk dat je een andere auto, dan op de foto, aangeboden krijgt. Loop dit risico niet en maak duidelijke afspraken over de huurauto die je meeneemt. Vermeld ook bij je reservering of je een navigatiesysteem wilt of bijvoorbeeld een kinderzitje. Ook hier geldt: doe je dit niet, dan loop je het risico dat deze accessoires niet aanwezig zijn tijdens de huurperiode.

Andere zaken waarop je moet letten bij het vergelijken van autoverhuurders zijn:

  • Is het toegestaan dat andere personen de auto besturen?
  • Wat zijn de voorwaarden die aan de bestuurder worden gesteld?
  • Wat is er verzekerd en welke zaken vallen onder het eigen risico?
  • Wanneer en hoe vindt de betaling plaats?
  • Welk bedrag wordt er aan borg gevraagd?
  • Zijn er algemene voorwaarden?

Weeg alle zaken voor jezelf af en kies op basis daarvan de autoverhuurder die voor jou de beste deal heeft.

Bij het ophalen van de huurauto

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een verhuurder en een reservering hebt geplaatst, breekt het moment aan waarop je de huurauto gaat ophalen. Ook hier zijn er een drietal zaken waarop je kunt letten. Allereerst is het belangrijk dat je alle papieren die door de autoverhuurder worden gevraagd meeneemt. Benieuwd waarvoor deze papieren zijn? Vraag dit dan na bij de verhuurder.

Verder is het verstandig om – voordat je de auto meeneemt – de staat van de auto te controleren. Zijn er beschadigingen, zoals deuken en krassen zichtbaar? Laat dit dan door de verhuurder schriftelijk vastleggen in de huurovereenkomst. Zo voorkom je dat jij na de huurperiode opdraait voor deze beschadigingen. Tot slot is het raadzaam om het noodnummer van de verhuurder te noteren. Je hoeft er niet vanuit te gaan dat er iets misgaat, maar mocht er toch iets gebeuren, dan kun je snel bellen.

In de huurperiode

Doordat je jezelf goed hebt ingelezen voordat je een auto huurde, heb je tijdens de huurperiode plezier van datgene wat je hebt gehuurd. Alleen wanneer er zich problemen opdoen, is het nodig om contact te hebben met de verhuurder. Dit is het geval wanneer er tijdens de huurperiode schade is opgelopen of wanneer de auto niet op tijd kan worden teruggebracht. Overleg in beide gevallen wat je het beste kunt doen.

Bij het inleveren van de huurauto

Na een fijne huurperiode moet de auto weer worden ingeleverd. Ook hier zijn er een drietal zaken waarop je moet letten. Ten eerste, bevat de auto de afgesproken hoeveelheid benzine? Nee, zorg er dan voor dat je de auto voller tankt. De kosten die hier achteraf voor worden berekend zijn namelijk hoger dan de benzine of diesel tarieven. Verder is het belangrijk om opnieuw de staat van de auto samen met de verhuurder te bekijken. Laat de verhuurder in de overeenkomst vastleggen dat de auto geen schade bevat. Tot slot is het slim om de rekening te controleren. Een foutje is immers zo gemaakt.