Autonieuws

Vergeet dit niet bij Private Leasen!

Tegenwoordig zie je heel vaak advertenties om een auto te leasen voor een relatief laag bedrag. Zoiets klinkt vaak te goed om waar te zijn, 200 euro per maand betalen om in een kleine, maar nieuwe auto te rijden, zo lijken de kosten toch mee te vallen.

De leasevormen

Er zijn in de basis twee leasevormen.

  • Operational Lease (OL). Dit bedraagt de kosten voor het gebruik, onderhoud, afschrijving, slijtage etc. Het is belangrijk om te weten dat de verstrekker (hier is dat de leasemaatschappij) de eigenaar is van de auto, niet de bestuurder.
  • Financial Lease (FL). Dit is enkel de financiële kant. Dit is eigenlijk niets meer dan een financiering. Het grootste verschil is misschien wel dat bij een Financial Lease de bestuurder wel de eigenaar is, dit kan eventueel nog aangevuld worden een servicemodules

Wat is dan Private Lease (PL)?

In principe is PL een vorm van OL. OL is namelijk heel populair bij grotere bedrijven die een flink aantal auto’s hebben, zij betalen namelijk enkel alleen voor het gebruik en zijn geen eigenaar. PL is vergelijkbaar omdat je zelf een auto least zoals een bedrijf een auto kan leasen voor een werknemer. Voor PL betaal je geen bijtelling voor, dat is alleen als je een auto van de zaak krijgt. PL bestaat uit de volgende onderdelen: Afschrijving – Onderhoud – Reparaties – Vervangend vervoer – Verzekering – Motorrijtuigenbelasting.

PL is voor veel mensen aantrekkelijk, als er veel vraag voor is er ook aanbod. Er zijn dus veel aanbieders op de markt die allemaal hun eigen trucjes hebben. Het is van belang om op de volgende zaken te laten:

  • De kleine lettertjes. Lees het contract goed door voordat je hem ondertekend.
  • Schadevrije jaren. Omdat de auto geen eigendom van jou is bouw je geen schadevrije jaren op.
  • De goedkope aanbiedingen. Je ziet regelmatig aanbiedingen zoals ‘vanaf 199 euro’, deze zijn echter niet realistisch.
  • Hypotheek. Als je van plan bent een huis te kopen, sluit dan geen PL af. Het leasen van een auto kan heel veel invloed hebben op het eventueel te lenen bedrag, dit kan wel meer dan 70.000 euro schelen.

Kosten

Mensen denken vaak omdat er zoveel bedrijven bezig zijn met particuliere lease dat het allemaal niet zoveel kost. Er is eenmaal vraag en aanbod voor. Het voordeel dat leasemaatschappijen hebben is dat ze een heel groot aantal auto’s in hun vloot hebben, hierdoor kunnen hun vaak substantiële kortingen bedingen voor de aanschaf, onderhoud en verzekeringen van de autos. Deze prijzen liggen voor particulieren een stuk hoger.

Voordelen

PL heeft natuurlijk ook voordelen. De auto die je leaset, is nieuw en biedt toch meer zekerheid en vertrouwen dan een oudere auto, zeker als je voor je werk regelmatig veel kilometers moet afleggen. Als je niet het geld hebt om een goede auto te kopen is leasen een prima oplossing.