Autonieuws
bijgewerkt op

De toekomst? Virtueel leren autorijden

Voor de meeste mensen is het heel spannend: het rijexamen. Je hebt er lang voor geoefend, veel rijlessen voor gehad en dan is het zover. Dit kan best een zenuwslopend moment zijn, maar dit is vaak niet eens nodig. Je hebt namelijk veel geoefend, je rij-instructeur vindt dat je er klaar voor bent, dus een beetje vertrouwen in jezelf mag best! Dit zal je rijgedrag alleen maar ten goede komen. Maar alvorens je aan je rijexamen begint, gaat hier natuurlijk een heel proces aan vooraf. Van een theoriecursus tot een heleboel rijlessen en misschien wel een tussentijdse toets. Dit zijn een aantal van de onderdelen die samen de voorbereiding voor je rijexamen vormen. Een ander onderdeel wat aan bod kan komen tijdens de rijopleiding, is een rijsimulator. Dit kan veel voordelen hebben tijdens je rijopleiding.

Rijsimulator

De rijsimulator is een virtuele omgeving waar je leert om de bediening van de auto onder controle te krijgen. Een voordeel van deze rijsimulator is dat je niet meteen met ander verkeer te maken krijgt. Je kunt je in de rijsimulator dus volledig concentreren op het leren remmen, sturen, schakelen en gas geven. Bovendien krijg je nog niet te maken met situaties waar je eigenlijk nog niet aan toe bent. Als je dus een beetje angstig bent, of last hebt van faalangst, autisme of ADHD, is de rijsimulator een uitstekend hulpmiddel. In de rijsimulator vinden je eerste rijervaring namelijk plaats in een veilige, gecontroleerde omgeving. Zo hoef je nergens bang voor te zijn. Als je na de lessen in de rijsimulator overstapt op de echte lesauto, zul je merken dat je deze auto al snel onder controle hebt. Zo kun je sneller verder met verkeerssituaties die je zeker gaat tegenkomen. 

Rijlessen

Als je na de lessen in de rijsimulator overstapt op de echte lesauto, zul je je een heel stuk geruster voelen. Je hebt namelijk in de rijsimulator al geleerd hoe de auto zelf werkt en hoe je deze onder controle krijgt. Zo kun je tijdens de echte rijlessen sneller verder met complexe verkeerssituaties.

Tussentijdse toets

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een tussentijdse toets. Deze tussentijdse toets lijkt erg veel op een echt praktijkexamen. De examinator kijkt namelijk of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je genoeg rekening houdt met andere weggebruikers. Ook wordt er gelet op de beheersing van de auto, het kijkgedrag, het verlenen van voorrang, maar ook het inhalen, in- en uitvoegen, rijden op kruispunten en rotonde en natuurlijk de bijzondere verrichtingen. Als je deze bijzondere verrichtingen goed uitvoert, krijg je hier vrijstelling voor op je echte praktijkexamen. Dit is natuurlijk heel fijn, want dit scheelt weer een zorg op je echte praktijkexamen. Een ander voordeel van de tussentijdse toets is dat je al een keer de situatie van een praktijkexamen hebt meegemaakt, zo weet je een beetje wat je te wachten staat. Verder krijg je tips van de examinator wat je de volgende keer beter kunt doen. Op deze punten kun je dus nog extra oefenen, voordat je je echte praktijkexamen gaat doen.

Theorie-examen

Een ander onderdeel wat erg belangrijk is tijdens de rijopleiding, is het theorie-examen. Je moet namelijk ook de theorie goed beheersen. Je kunt ervoor kiezen om een theoriecursus te doen, hier wordt de theorie behandeld en krijg je oefenvragen. Zo ben je goed voorbereid op het echte theorie-examen.