Nederlandse auto-registraties
Autonieuws

Nederlandse auto-registraties: een terugblik en vooruitblik

In augustus was er goed nieuws voor de Nederlandse auto-industrie. Maar voordat we in de details duiken, laten we eerst eens kijken naar de cijfers. In die maand werden er maar liefst 27.825 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat is een indrukwekkende stijging van 18,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, toen het aantal op 23.459 lag. Een flinke boost, maar als we teruggaan naar vorige maanden, zien we een interessant patroon.

Een terugblik op de afgelopen maanden

In juli was de groei namelijk nog indrukwekkender, met een stijging van maar liefst 30,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. En als we nog verder teruggaan naar juni, zien we zelfs een sprong van 38 procent. Dit suggereert dat de groei nu begint af te vlakken. Waarom? Laten we eens dieper graven.

Analyse van auto-registraties

Het is belangrijk op te merken dat het hier niet gaat om de verkoop van nieuwe auto’s, maar om de registratie ervan. Op dit moment worden er niet zoveel nieuwe orders geplaatst, maar vooral geleverd. De achterstanden uit 2022 worden ingelopen, en de showrooms zijn weer goed gevuld.

Elektrische auto’s en consumentenverwachtingen

Toch lijkt de consument voorzichtig te zijn, vooral als het gaat om elektrische auto’s. Veel mensen stellen hun beslissing om over te stappen naar elektrisch rijden uit, in afwachting van meer duidelijkheid over toekomstige subsidiemaatregelen.

Sterke registratiecijfers in september

In september zette de stijgende lijn zich voort, met 29.855 geregistreerde auto’s, wat een groei betekende van meer dan 16 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit komt naar voren uit de gegevens van BOVAG, RAI Vereniging en RDC.

Opmerkelijke groei in de eerste negen maanden van het jaar

Als we kijken naar de eerste negen maanden van dit jaar, zien we een opvallende stijging van het totale aantal Nederlandse registraties, namelijk tot 286.781. Dat is maar liefst 27 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar, toen er 224.708 auto’s werden geregistreerd. Een duidelijk teken van herstel en groei in de auto-industrie.

Wat kunnen we verwachten?

Al met al zijn er positieve signalen voor de Nederlandse auto-industrie, maar de consument blijft voorzichtig en er zijn nog enkele uitdagingen te overwinnen. Laten we hopen dat de groei gestaag blijft toenemen en dat we binnenkort meer duidelijkheid krijgen over de toekomst van elektrisch rijden in Nederland.