autovakantie italie
Autonieuws

Autovakantie in Italië: praktische tips en informatie

Op zoek naar de perfecte autovakantie in Italië? Reizen naar Italië met de auto kan op een ontspannen manier worden gedaan. Of je nu via Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, of bewust via een omweg door Frankrijk naar de Laars koerst; onderweg vind je, als je er even de tijd voor neemt de mooiste plekken waar je met alleen de eindbestemming voor ogen misschien volledig aan voorbij zou razen. En omdat het om autovakanties in Italië gaat, vroegen we een aantal ervaren vakantiegangers om hun allerbeste tips. Dat waren er nogal wat, en die vind je hieronder ook.

Praktische informatie voor je autovakantie in Italië via Oostenrijk:

Tolpoortjes en Vignet: Voor je autovakantie in Italië via Oostenrijk heb je een vignet nodig. Er is zowel een gewoon vignet als een digitaal vignet beschikbaar. Het gewone vignet wordt op je voorruit geplakt, terwijl het digitale vignet aan je kenteken wordt gekoppeld. De prijzen zijn hetzelfde en variëren van 10 dagen (€ 9,60) tot twee maanden (€ 28,20). Je kunt het gewone vignet kopen via anwbvignetten.nl en asfinag.at/toll/sales-outlets. Het digitale vignet is te bestellen via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder ASFINAG of via de app Unterwegs, en is ook verkrijgbaar bij tolstations van ASFINAG.

Tunnelinformatie: Op drukke momenten wordt de Fernpass, die een verbinding vormt tussen Imst in het Inndal en Reutte in het noorden van Tirol, regelmatig even afgesloten door middel van Blockabfertigung, oftewel ‘blokrijden’. Voor de Lermooser Tunnel staat een verkeerslicht waarmee dat wordt geregeld. De Lermooser Tunnel is een 3.168 meter lange tunnel op de Fernpassstraße in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, gelegen tussen het Duitse Füssen en het Oostenrijkse Nassereith.

Autovakantie Italië via Frankrijk:

Milieuzones: Als je je autovakantie in Italië via Frankrijk plant, houd er dan rekening mee dat in diverse Franse steden en regio’s een milieusticker verplicht is. Je kunt deze sticker, die € 4,51 kost, bestellen op de officiële website certificat-air.gouv.fr.

Tolpoortjes en Vignet: Wil je tijdens je autovakantie in Italië niet in de rij staan bij tolpoortjes? Overweeg dan om een tolbadge aan te schaffen. Deze badge is te gebruiken in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal.

Tunnelinformatie: Voor je reis naar Aosta is de Mont-Blanctunnel (11,5 km) een logische keuze. Voor Ligurië en Piemonte neem je vaak de Fréjustunnel (12,8 km). Ben je er doorheen, dan zit je binnen een uur in Turijn. De doorgang door de Mont Blanctunnel en de Fréjustunnel kost (2023) € 52,30 voor een enkele rit of € 65,30 voor een heen-en-terugrit met een geldigheidsduur van 7 dagen in de richting Italië-Frankrijk.

Kortom, voor de ultieme autovakantie in Italië is een goede voorbereiding essentieel. Met deze praktische informatie en tips wordt je reis naar Italië een onvergetelijke ervaring. Veel plezier tijdens je autovakantie in Italië!