Formule 2
bijgewerkt op

Verschil Formule 1 en 2: het onderscheid tussen twee raceklassen

Voor de fervente raceliefhebbers en fans van Formule 1-races is het geen geheim dat er naast de koningsklasse van de autosport, de Formule 1, nog een andere belangrijke opstapklasse bestaat voor de Formule 1, namelijk de Formule 2. Hoewel de Formule 1 wereldwijd miljoenen kijkers trekt en de schijnwerpers steelt, bevindt zich in het voorprogramma van de Formule 1 een veel competitievere Formule 2. Coureurs willen zich in de Formule 2 bewijzen en doen er alles aan om een stoeltje in de Formule 1 te bemachtigen. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de significante verschillen tussen de Formule 1 en Formule 2 en geven we je een beter inzicht in wat deze opstapklasse zo interessant maakt.

Snelheid en voertuigvermogen:

De Formule 1 staat bekend als de snelste raceklasse ter wereld, waar coureurs in krachtige bolides hoge snelheden bereiken. In vergelijking daarmee rijden Formule 2-coureurs met auto’s die minder vermogen hebben. Hierdoor kunnen niet zo snel gaan als de Formule 1-auto’s. Een ander groot verschil is dat de Formule 2 bolides identiek zijn aan elkaar. In de Formule 1 weet je voorafgaand al welke teams meer kans hebben op een overwinning, wat volgens velen een beetje afbreuk doet aan de spanning van de sport. Bij de Formule 2 ligt de focus op de vaardigheden van de coureur zelf. Door het hebben van identieke auto’s is er een hevige competitie en zijn de races voor de toeschouwers een spektakel om te kijken. Door de relatieve eenvoud van de Formule 2 bolides zijn de kosten die verbonden zijn aan de Formule 2 significant lager dan de kosten van de Formule 1.

Verschil tussen Formule 1 en 2 in racevoorbereiding

In tegenstelling tot de Formule 1, waar coureurs uitgebreide voorbereidingstijd hebben met meerdere vrije trainingssessies en een complexe kwalificatieprocedure, heeft de Formule 2 minder voorbereidingstijd. De opstapklasse kent een vrije training van slechts 45 minuten. Deze wordt gevolgd door een kwalificatie van een half uur zonder opdeling in sessies. De korte trainings- en kwalificatietijden worden enigszins gecompenseerd door twee races die coureurs in hetzelfde weekend rijden.

Raceformats: het verschil tussen Formule 1 en 2

In de Formule 1 is er één hoofdrace tijdens een Grand Prix-weekend. Deze heeft meestal een minimale afstand van 300 kilometer of een maximale duur van twee uur heeft. In de Formule 2 is dit net wat anders en worden er twee races gehouden. De eerste race, ook bekend als de sprintrace, vindt plaats op zaterdag. Hierbij leggen de coureurs een afstand van ongeveer 120 kilometer af of duurt minstens 45 minuten. Coureurs zijn niet verplicht om een pitstop te maken om van banden te wisselen. De positie van de sprintrace wordt bepaald aan de hand van de omgekeerde resultaten van de kwalificatie op vrijdag. Dus stel een coureur pakt op vrijdag pole position, dan start hij bij de sprintrace op plek 10. Op zondag staat de feature race op het Formule 2 programma. De afstand die de coureurs moeten afleggen is 170 kilometer of een duur van minstens 60 minuten. De positie op de grid is wederom bepaald door de kwalificatie van vrijdag, echter wordt deze niet omgedraaid en zal de coureur die op vrijdag pole position pakt daadwerkelijk op zondag vooraan de race aanvangen. In de feature race moet er minimaal 1 keer van banden worden gewisseld.

Puntenverdeling

In de Formule 2 wordt een andere puntenverdeling gehanteerd dan in de Formule 1. Hieronder wordt een duidelijk overzicht gegeven van de puntenverdeling in de sprintrace en in de feature race.

SprintraceFeature race
Plek 1. 10 puntenPlek 1. 25 punten
Plek 2. 8 puntenPlek 2. 18 punten
Plek 3. 6 puntenPlek 3. 15 punten
Plek 4. 5 puntenPlek 4. 12 punten
Plek 5. 4 puntenPlek 5. 10 punten
Plek 6. 3 puntenPlek 6. 8 punten
Plek 7. 2 puntenPlek 7. 6 punten
Plek 8. 1 puntPlek 8. 4 punten
Plek 9. 2 punten
Plek 10. 1 punt

Bovendien worden er in de Formule 2 punten toegekend aan de coureur met de snelste ronde (2 punten) en de coureur op pole position (2 punten). Een coureur kan dus maximaal 39 punten bemachtigen in één weekend.

Technische gelijkheid

Teams in de Formule 1 kunnen vrijwel elk aspect van hun auto’s aanpassen en optimaliseren. In de Formule 2 is alles gestandaardiseerd, wat resulteert in vergelijkbare voertuigen voor alle coureurs. Dit verkleint doorgaans de verschillen tussen coureurs en draagt bij aan spannendere races voor de toeschouwers.

Samenvattend zijn de Formule 1 en Formule 2 twee opmerkelijke raceklassen. Beide met significante verschillen in snelheid, voorbereiding, raceformats, puntenverdeling en technische regelgeving. Terwijl de Formule 1 de absolute top vertegenwoordigt in de autosport, heeft Formule 2 een rol als kweekvijver voor jonge talenten op weg naar succes in de Formule 1. Beide klassen bieden unieke ervaringen en opwinding voor autosportfans over de hele wereld.