hoe lang duurt snelladen auto
Elektrische auto

Hoelang duurt het snelladen van je auto?

Wanneer je onderweg bent en de batterij van je elektrische auto dreigt leeg te raken, is de laatste zaak waar je op zit te wachten een lange wachttijd bij een laadstation. In zulke gevallen komt de snellaadpaal als een welkome oplossing. Deze vind je meestal langs drukke wegen, vaak in de buurt van grote tankstations langs de snelwegen. Maar hoe lang duurt het snelladen van je auto nou eigenlijk?

Bij snellaadstations geniet je doorgaans van veel keuzemogelijkheden als het om betaalmethoden gaat. Of je nu wilt betalen via een app, PayPal, creditcard, of je pinpas, het kan bijna allemaal. Toch is het raadzaam om je laadpas mee te nemen. Niet alleen omdat de laadsessie dan op dezelfde rekening komt te staan, maar vooral omdat de laadpas het meest geaccepteerde betaalmiddel is bij Europese snelladers.

Steeds meer elektrische auto’s geven zelf de voorkeur aan het vinden van een snellader via hun ingebouwde navigatiesysteem. Hierdoor kan de batterij zich alvast voorbereiden op snelladen voordat je aankomt, wat resulteert in een snellere laadsnelheid.

De laadtijd van een elektrische auto hangt af van drie belangrijke factoren:

  1. Het vermogen van de laadpaal.
  2. De boordlader in je auto, die bepaalt hoeveel vermogen jouw auto aankan.
  3. Hoe leeg de accu van de auto is.

Bij het thuisladen speelt ook de stroomaansluiting een rol, maar in de praktijk komt een uur laden met een laadpaal met een vermogen tussen 3,7 en 11 kW neer op een bereiktoename van 20 tot 60 kilometer. Dat betekent dat je in 5 uur tijd ongeveer 100 tot 300 kilometer kunt toevoegen aan je actieradius.

De boordlader, een cruciaal onderdeel van je elektrische auto, zet wisselstroom om in gelijkstroom, wat nodig is omdat elektrische auto’s alleen gelijkstroom kunnen gebruiken. Het vermogen van de boordlader heeft invloed op de laadsnelheid, dus dit is een belangrijke factor om in gedachten te houden.

En dan hebben we het over snelladen, de snelste manier om je elektrische auto op te laden. Bij een snellaadstation kun je meestal binnen 30 minuten tot 80 procent van je batterij opladen. Het gaat echt snel tot 80 procent, maar daarna vertraagt het tempo aanzienlijk.

Dus nu heb je een antwoord op de vraag hoe lang duurt het snelladen van je auto, de duur van het opladen van je elektrische auto hangt af van verschillende variabelen, maar met snelladen kun je snel weer de weg op.