Elektrische auto

Hoe werkt een laadpaal? Je elektrische auto opladen

Het opladen van een elektrische auto is een cruciaal aspect van het elektrisch rijden. Hier ontdek je alles wat je moet weten over hoe een laadpaal werkt en de verschillende manieren van laden en de essentiële componenten die dit mogelijk maken.

Laadpas

Wanneer je jouw elektrische auto wilt opladen, heb je een laadpas nodig. Deze pas is jouw sleutel tot de wereld van elektrisch laden. Het is jouw identificatie bij een laadpaal, waardoor de leverancier weet wie de elektriciteit heeft gebruikt en wie de kosten moet dragen. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen, waaronder de ANWB-laadpas, die toegang biedt tot openbare laadpalen in Nederland en zelfs tot veel laadpunten in heel Europa.

Hoe werkt een laadpaal?

Een laadpaal fungeert als een soort stopcontact voor je elektrische auto, of deze nu aan de muur is gemonteerd of vrijstaand is. Wanneer je jouw EV aansluit op een laadpaal, begint het opladen van het accupakket in de auto. Anders dan bij sommige openbare laadpunten, zit er meestal geen laadkabel vast aan de laadpaal. Je moet je eigen laadkabel meenemen. Als je ervoor kiest om thuis een oplaadpunt te installeren, kun je beslissen of je een laadkabel eraan vastmaakt of niet.

Verschillende laadsnelheden: gewoon laden vs. snelladen

Het tempo waarmee je elektrische auto wordt opgeladen, kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen zijn er twee soorten laden: ‘gewoon laden’ en ‘snelladen’.

  • Gewoon laden: Bij gewoon laden maak je gebruik van een reguliere laadpaal, zowel privé als openbaar. Als je jouw eigen laadpaal hebt, heb je meestal geen abonnement nodig. Voor publieke laadpalen is dit doorgaans wel vereist en gaat dit gepaard met een laadpas. Het laden bij gewone laadpalen verloopt met een ‘normale’ snelheid en duurt enkele uren, afhankelijk van jouw auto en het type laadpaal.
  • Snelladen: Snel opladen kan bij speciale snellaadpalen. Deze laadstations zijn ontworpen om elektrische auto’s in korte tijd van een aanzienlijke hoeveelheid energie te voorzien. Hierdoor is het mogelijk om jouw EV snel weer op de weg te krijgen.

Slim laden in woonwijken

De overheid introduceert in 2023 het programma ‘Slim Laden voor Iedereen’. Dit initiatief heeft als doel het elektrisch laden te optimaliseren, aangezien het aantal elektrische auto’s blijft groeien. Slim laden betekent dat EV’s langzamer laden tijdens periodes van hoge stroomvraag in woonwijken, zoals tijdens de avondpiek. Op momenten dat er meer capaciteit beschikbaar is, wordt het laden versneld. Dit concept helpt om het bestaande stroomnet efficiënter te benutten en overbelasting te voorkomen.