elektrische auto op vakantie
Elektrische auto

Op vakantie met een elektrische auto: 10 tips

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrische auto als hun dagelijkse vervoermiddel. Maar wat als je met je elektrische auto op vakantie wilt? Is dat haalbaar? Ja, dat kan zeker, maar het vereist enige voorbereiding. Hier zijn 10 praktische tips om je elektrische vakantie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Check de laadmogelijkheden onderweg:

Voordat je vertrekt, is het essentieel om te weten waar je onderweg kunt opladen. Gelukkig wordt het laden in het buitenland steeds gemakkelijker, vooral in landen zoals Frankrijk en Duitsland. Zorg ervoor dat je een idee hebt van de beschikbare laadstations langs je route, gebruik hiervoor bijvoorbeeld de ANWB routeplanner voor elektrische auto’s.

2. Hou laadpaalinformatie bij de hand:

Installeer de ANWB Onderweg-app om laadstations en laadpalen buiten de snelweg te controleren. Deze handige app toont niet alleen de locatie van laadpunten, maar ook hun status en beschikbare aansluitingen.

3. Neem meerdere laadpassen mee:

Het is verstandig om meerdere laadpassen mee te nemen, aangezien niet alle laadstations dezelfde passen accepteren. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op elke situatie.

4. Reserveer een laadpaal bij je bestemming:

Als je van plan bent bij een hotel met laadpalen te verblijven, probeer dan van tevoren een laadpaal te reserveren. Dit voorkomt onaangename verrassingen tijdens drukke vakantieseizoenen.

5. Maak gebruik van regeneratief remmen:

Maak optimaal gebruik van regeneratief remmen, vooral tijdens afdalingen in de bergen. Dit bespaart energie en vermindert de belasting van je remmen.

6. Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee:

Een thuislaadkabel kan van pas komen als je geen laadstation kunt vinden en bij een gewoon stopcontact wilt opladen.

7. Laad op tijd:

Wacht niet tot je batterij bijna leeg is voordat je gaat laden. Probeer te laden wanneer je nog ongeveer 15 procent batterijlading over hebt om stressvolle situaties te voorkomen.

8. Probeer files te vermijden:

Soms is het beter om een iets langere route te nemen om drukke verkeersknooppunten te vermijden. Dit kan je tijd besparen en je reis aangenamer maken.

9. Caravan trekken? Controleer de capaciteit:

Niet alle elektrische auto’s zijn geschikt om een caravan te trekken. Zorg ervoor dat je auto de benodigde trekkracht heeft voordat je met een caravan op pad gaat.

10. Denk aan andere reisbenodigdheden:

Vergeet naast het laden niet aan andere reisbenodigdheden te denken, zoals milieustickers, verplichte uitrusting per land, pechhulp voor je EV, reisverzekering en eventuele winterbanden.

Met deze tips kun je met vertrouwen en zonder zorgen met je elektrische auto op vakantie gaan. Geniet van je reis!