Autostickers
Auto accessoires

Autostickers bestellen: de do’s and don’ts

Autostickers kun je gebruiken om reclame te maken of om je auto te pimpen. Wat het doel ook is, als je autostickers gaat bestellen zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Vandaar dat we in dit blog de do’s en don’ts van autostickers op een rij zetten.

Het materiaal van je autosticker: don’t

Als je autostickers laat maken, kun je uit meerdere materialen kiezen. Materialen die veel gekozen worden zijn wit en transparant vinyl. Wil je een sticker op je autoruit plakken? Dan kun je in de meeste gevallen het beste voor transparant vinyl kiezen, omdat een groot vlak op je achterruit niet erg mooi is. Ook heb je daardoor veel minder zicht. Wettelijk gezien is dat geen probleem als je aan beide zijden een buitenspiegel hebt, maar zelf vind je dat wellicht toch niet zo prettig. Wil je een sticker op de auto zelf plakken, dan ligt het aan het ontwerp of wit vinyl mooi is of niet.

Het materiaal van je autosticker: do

Wit vinyl kan wel op je autoruit als je kiest voor een vrije vorm sticker of snijteksten. Bij een vrije vorm sticker wordt je sticker gesneden in de vorm die je wil. Delen die niet relevant zijn, worden weggesneden. Dit lijkt op zowel een autoruit als op de auto zelf erg mooi. Deze optie is bijvoorbeeld mooi als je vlammen op je auto wil. Snijteksten lijken op vrije vorm stickers, alleen gaat het hier om letters of cijfers. Het vinyl om de letters/cijfers wordt weggesneden. Dit kan ook erg mooi lijken op een auto dan wel autoraam.

De kleuren van je autosticker: don’t

Plak je een autosticker op je autoruit? Dan is het belangrijk dat deze niet te donker is. Een autoraam oogt van zichzelf al donker. Plak je daar een donkere sticker op, dan zie je daar weinig van terug. Vooral vanaf een afstand. En juist bij autostickers is het van belang dat mensen ook vanaf een afstandje je sticker kunnen zien, aangezien deze meestal vanuit een rijdende auto wordt gezien.

De kleuren van je autosticker: do

Hoe kun je de kleuren van je autosticker bepalen? Door onder andere rekening te houden met contrast. Op een autoruit kun je het beste lichte kleuren gebruiken, omdat die meer opvallen. Bij een sticker op je auto hangt het van het doel af. Wil je je auto pimpen met stickers, dan is het vooral belangrijk dat de kleuren van je sticker mooi passen bij de kleur van de lak. Dit kun je doen aan de hand van een kleurwaaier. Moet de sticker opvallen? Dan is net als bij een autoruit contrast belangrijk.

Zelf autostickers plakken: don’t

Je hebt je autostickers inmiddels in huis. Maar nu moeten die nog op je auto. Als je dit zelf gaat doen, let er dan op dat je de stickers recht plakt. Een scheef geplakte sticker ziet er amateuristisch uit en zo’n imago wil je niet. Vooral niet als je reclame maakt voor je bedrijf. Plak de sticker met een stuk schilderstape op de juiste plek. Meet dit nog een keer na voordat je daadwerkelijk gaat plakken. Je kunt beter een keer te veel meten dan te weinig. Als je stickers gaat plakken moet de ondergrond goed schoon en ontvet zijn. Doe je dat niet, dan kan je sticker op den duur los gaan laten. Veel mensen wassen hun auto bij een autowasstraat. Daar is niets mis mee. Wel moet je er op letten dat je een wasprogramma neemt zonder wax. Wax heeft ook een negatief effect op de plakkracht van stickers.

Zelf autostickers plakken: do

Als je stickers gaat plakken, moet het niet te warm en niet te koud zijn. De ideale temperatuur ligt tussen de tien en dertig graden. Dit geldt niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de auto zelf. Je kunt het oppervlakte dat je wilt beplakken verwarmen met een föhn. Een andere optie om je auto op de juiste temperatuur te krijgen is deze in een garage zetten. Dit heeft nog een voordeel: je hebt geen last van wind, waardoor vuil onder je sticker kan waaien. Meer tips over het plakken van stickers vind je op carnews.nl