Auto tunen

Vlekken of corrosie op mijn velgen: Wat te doen?

Je kent het wel, je hebt net je auto gewassen en alles ziet er weer stralend uit, behalve je velgen. Vlekken en corrosie kunnen het uiterlijk van je velgen flink verpesten, maar gelukkig zijn er manieren om ze te verwijderen en je velgen weer in topconditie te krijgen. In deze blog bespreken we wat je moet doen als er vlekken of corrosie op je velgen zitten.

Stap 1: Identificeer het probleem

Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van je velgen, is het belangrijk om het probleem te identificeren. Zijn de vlekken oppervlakkig of hebben ze zich dieper in het metaal geëtst? Als het oppervlakkige vlekken zijn, kun je ze meestal gemakkelijk verwijderen. Diepere corrosie kan moeilijker te herstellen zijn.

Stap 2: Verwijder oppervlakkige vlekken

Voor oppervlakkige vlekken kun je een milde velgenreiniger gebruiken en een zachte borstel of spons. Breng de reiniger aan op de vlekken en scrub voorzichtig totdat ze verdwenen zijn. Spoel vervolgens grondig af met water. Zorg ervoor dat je een reiniger gebruikt die geschikt is voor jouw type velgen, bijvoorbeeld aluminium of stalen velgen.

Stap 3: Diepere corrosie aanpakken

Als de vlekken dieper zijn en lijken op corrosie, wordt het een uitdagender probleem. Je kunt proberen een speciale metaalpolijst- of schuurpasta te gebruiken om de corrosie voorzichtig weg te schuren. Wees echter voorzichtig en oefen niet te veel druk uit, om verdere schade te voorkomen. Dit proces kan tijdrovend zijn en vereist geduld.

Stap 4: Bescherm je velgen

Om toekomstige vlekken en corrosie te voorkomen, is het essentieel om je velgen goed te beschermen. Breng na het schoonmaken en polijsten van je velgen een hoogwaardige velgenwax of afdichtingsmiddel aan. Dit creëert een beschermende barrière en maakt het gemakkelijker om vuil en remstof te verwijderen bij toekomstige reinigingsbeurten.

Regelmatig onderhoud

Het is raadzaam om je velgen regelmatig te inspecteren en schoon te maken om vlekken en corrosie te voorkomen. Zorg ervoor dat je ze niet reinigt als ze nog warm zijn van het rijden, want dit kan vlekken veroorzaken. Een goede gewoonte is om je velgen bij elke wasbeurt van je auto mee te nemen.

Het verwijderen van vlekken en corrosie van je velgen kan even wat tijd en moeite kosten, maar het resultaat is het waard. Met de juiste zorg en aandacht kun je je velgen in uitstekende staat houden en je auto laten stralen.

Overweeg professionele hulp

Soms kunnen vlekken en corrosie op je velgen zo hardnekkig zijn dat je eigen inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren. In dat geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren autodetailer of velgenspecialist beschikt over geavanceerde gereedschappen en technieken om zelfs de moeilijkste vlekken en corrosie aan te pakken.