Autonieuws

Autoverzekering met korting op basis van je rijstijl?

Korting op basis van je rijstijl?

In een wereld van verandering wordt technologie elke dag belangrijker en sijpelt het door in alle aspecten van ons leven. Ook verzekeringen gebruiken nieuwe technologische snufjes, om bijvoorbeeld je rijstijl te analyseren. Met een gunstige rijstijl kan je deze ontwikkelingen in je financieel voordeel laten uitkomen. Door een app te installeren op je smartphone of een stekker in je auto te laten plaatsen kan je verzekering je rijstijl registreren en analyseren en krijg je een premiekorting als je een veilige rijstijl hanteert.

Hoe analyseren verzekeraars je rijstijl?

Sommige verzekeraars gebruiken een app om je rijstijl te meten, anderen gebruiken een connector om in je auto te plaatsen. Deze apps en stekkers analyseren je rijstijl aan de hand van de gebruikte kracht en gps. Zo registreren ze waar je rijdt, hoe snel je rijdt en hoe hard je remt en optrekt. Door een veilige rijstijl te hanteren, zoals niet te plots remmen, niet te snel rijden en rustig door bochten te rijden krijg je punten die je voor je rijgedrag belonen, waardoor je geld kan besparen op je verzekering. Vooral voor jongere en oudere chauffeurs kan dit een aanzienlijk voordeel opleveren. Bestuurders tot 24 jaar betalen vaak meer, omdat ze zich nog niet bewezen hebben als veilige bestuurder. Ook ouderen moeten vaak een toeslag betalen, omdat zij tot de risicogroepen behoren. Door je veilige rijstijl aan te tonen via een app of tracker kan je in deze risicogroepen makkelijk geld besparen. Maar ook als je niet tot een van de risicogroepen behoort kan je geld besparen als je veilig rijdt.

Hoe werkt het voordeelsysteem?

De meeste verzekeringen belonen alleen écht veilige bestuurders. Als je een gemiddelde rijstijl hebt krijg je maar een beetje korting, waardoor een gewone autoverzekering soms lager is dan de rijgedragverzekeringen met korting. De basispremie voor deze speciale verzekering ligt namelijk hoger dan bij vergelijkbare andere autoverzekeringen.

Problemen met een rijstijlverzekering

Zoals bij de meeste technologieën zijn er problemen met de apps en stekkers. De apps zijn bijvoorbeeld gevoelig voor alle beweging. Niet enkel voor beweging van je auto, maar drainen de batterij van je smartphone en het gedrag dat je stelt om een ongeluk te voorkomen, zoals uitwijken voor een andere auto of hard remmen voor een overstekend kind wordt bijvoorbeeld geregistreerd als negatief rijgedrag. Voor verzekeringen die met een stick werken, kom je alleen in aanmerking als je een auto hebt die geschikt is voor de tracker. In hybride of oude auto’s kan dit bijvoorbeeld niet gebruikt worden.