minimale profieldiepte winterbanden
Autonieuws

Winterbanden: de sleutel tot veiliger rijden

Bij aanschaf hebben winterbanden een dieper profiel dan zomerbanden. Dit is geen toeval, want tijdens de wintermaanden is grip van het grootste belang, vooral op gladde of besneeuwde wegen. Het is dan ook van essentieel belang om de minimale profieldiepte van je winterbanden goed in de gaten te houden. Als het profiel minder dan 4 mm bedraagt, wordt het ten zeerste aanbevolen om nieuwe winterbanden aan te schaffen.

De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden

In Nederland is de wetgeving duidelijk wat betreft de minimale profieldiepte van winterbanden: deze moet minstens 1,6 millimeter zijn. Word je aangehouden, gecontroleerd of gaat je auto voor de apk en blijkt de profieldiepte van je winterbanden minder dan 1,6 millimeter te zijn, dan bevind je je in een lastige situatie. Je overtreedt de wet en je auto mag niet langer aan het verkeer deelnemen, totdat je dit probleem hebt opgelost. De meeste winterbanden zijn voorzien van een Tread Wear Indicator (TWI). Dit rubberen blokje bevindt zich op de band en geeft direct aan wanneer de wettelijke minimale profieldiepte is bereikt.

De boete voor te lang doorrijden op versleten banden is aanzienlijk in Nederland, omdat dit andere weggebruikers in gevaar kan brengen. Je dient € 150 boete per band te betalen, of € 500 voor alle banden samen. Dit geld had wellicht beter besteed kunnen worden aan gloednieuwe winterbanden voor je auto.

Doorrijden tot de wettelijke minimale profieldiepte?

Wettelijk gezien mag je blijven rijden, totdat het profiel van je winterbanden is afgenomen tot 1,6 millimeter. Echter, hierbij moet je goed opletten: dit geldt voor de meest versleten plek op de band. Wanneer je ergens op de band een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter meet, is de band eigenlijk aan het einde van zijn levensduur.

Hoewel het wettelijk is toegestaan om banden tot 1,6 millimeter profieldiepte te verslijten, zou geen enkele autobandenexpert dit aanraden. De gemiddelde professional adviseert eerder om winterbanden te vervangen wanneer het profiel 4 millimeter bereikt. Dit lijkt misschien vroeg, maar een nieuwe winterband heeft doorgaans een profieldiepte van ongeveer 9 millimeter, en dit is geen toeval. Bandenfabrikanten willen dat de band optimaal presteert, en hiervoor is een goed profiel van groot belang. Het feit dat in veel andere landen buiten Nederland (met koudere winters) de minimale toegestane profieldiepte voor winterbanden 4 millimeter is, onderstreept het belang hiervan.

Het profiel van winterbanden draagt ook bij aan het rijcomfort en zorgt ervoor dat de auto reageert zoals verwacht. Deze voordelen verdwijnen wanneer de banden versleten zijn.

Andere belangrijke overwegingen

Bij het bepalen wanneer winterbanden moeten worden vervangen, moet je niet alleen naar de profieldiepte kijken. Het is ook essentieel om te letten op de manier waarop de banden versleten zijn. Als bijvoorbeeld de ene helft van de band nog ruim 4 millimeter profiel heeft, terwijl de andere helft zo versleten is dat er slechts 2 millimeter of minder over is, is het verstandig om de banden kritisch te bekijken.

Bij onregelmatige slijtage wordt aangeraden om de wielen te laten uitlijnen. Vaak duidt ongelijke slijtage op problemen met de wieluitlijning of ophanging. Als een garage deze problemen vaststelt, is het raadzaam om nog geen nieuwe banden te kopen, maar eerst de ophangings- of uitlijningsproblemen te verhelpen. Nieuwe banden zouden anders net zo snel slijten als de huidige banden als de onderliggende problemen niet zijn opgelost.

Tips om de levensduur van je winterbanden te verlengen

Om de levensduur van winterbanden te verlengen, kun je ook overwegen om op tijd over te schakelen naar zomerbanden. Bij warmere temperaturen slijt het rubber van winterbanden namelijk aanzienlijk sneller, omdat de samenstelling van de band veel zachter is dan die van zomerbanden.

Een andere nuttige maatregel om het profiel en de algehele levensduur van winterbanden te behouden, is regelmatig de bandenspanning controleren. Maandelijks controleren is meestal voldoende, vooral als er geen significante afwijkingen worden waargenomen bij deze controles. Door te rijden met de juiste bandenspanning kun je ervoor zorgen dat de band optimaal presteert volgens de ontwerpspecificaties, wat resulteert in een langere levensduur van de profieldiepte van de winterbanden.

Samenvattend

Winterbanden spelen een cruciale rol in de veiligheid van je rijervaring, vooral in winterse omstandigheden. Het handhaven van een profieldiepte van minstens 4 millimeter, in plaats van de wettelijke minimale 1,6 millimeter, wordt sterk aanbevolen door experts. Dit zorgt voor betere prestaties, grip en veiligheid op de weg. Het is essentieel om regelmatig de conditie van de banden te controleren, onregelmatige slijtage te onderzoeken en problemen met de wieluitlijning aan te pakken. Hierdoor kun je je winterbanden langer behouden en veiliger rijden tijdens de koude seizoenen. Denk aan de veiligheid en wees proactief als het op winterbanden aankomt, want grip op de weg is van onschatbare waarde.