Sneeuwketting monteren
Autonieuws

Sneeuwkettingen voor je auto: dit moet je weten

We zitten weer in het winterseizoen! Dit betekent dat veel Nederlanders richting de wintersportgebieden trekken. Enkele gaan met het vliegtuig, ook mensen gaan met de trein, desondanks gaan toch wel de meeste mensen met de auto. Heel belangrijk hiervoor is dat je auto dus moet voorbereiden op de sneeuw die je moet gaan trotseren.

Waar winterbanden ophouden

Winterbanden zijn verplicht in een flink aantal landen, maar ook in landen waar het niet verplicht is, zijn ze toch een aanrader, omdat je gewoon meer grip hebt op sneeuw. Op een gegeven moment is er echter ook voor winterbanden geen houden meer aan, en dan moeten er sneeuwkettingen gemonteerd worden. Er zijn dan ook wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Deze zijn herkenbaar aan een rond blauw bord met een afbeelding van een wiel met sneeuwketting.

Hoe sneeuwkettingen monteren?

Over hoe je de verschillende types omlegt, heeft de ANWB een handige video gemaakt. Ik zou er ook zeker een keer mee oefenen. Ook kan je tijdens je Porsche Cayenne onderhoud bij de garage vragen hoe of wat. Leg de kettingen ook liever iets te vroeg dan te laat om, omdat je liever niet op een steile heuvel met claxonerende voorbijrijdende locals in het pikkedonker (ja, ondergetekende heeft hier ervaring mee) ze voor het eerst om moet leggen.

Binnen handbereik

Als je dan eenmaal de juiste sneeuwkettingen hebt uitgezocht, zorg dan dat je er bij kunt zodra je ze nodig hebt. Als de sneeuw met bakken uit de hemel komt, en je je bagage nog moet uitruimen voordat je bij het stalen hulpmiddel kan komen, dan baal je flink. Dus bewaar ze binnen handbereik en niet onder alle bagage. Veel wintersportplezier!