autoruiten blinderen
Autonieuws

Waar rekening mee houden bij je autoruiten blinderen?

Wil jij graag jouw autoruiten blinderen? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat hier verschillende regels aan verbonden zijn. Deze regels zorgen ervoor dat je vooral je voorruit en de zijruiten vooraan in je het voertuig niet zomaar volledig donker kan maken. Betekenen deze regels dat je het blinderen van je autoruiten, maar beter niet doet? Absoluut niet. Het laten blinderen van je autoruiten gaat namelijk in de praktijk wel degelijk gepaard met enkele interessante voordelen. Wat deze voordelen nu precies zijn vertellen we je graag door middel van de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina!

Wat maakt autoruiten blinderen nu precies zo interessant?

Voordat we het specifiek gaan hebben over de aandachtspunten die zijn verbonden aan autoruiten blinderen is het natuurlijk de moeite waard om even stil te blijven staan bij de voordelen die autoruiten blinderen precies met zich meebrengt. Wij hebben deze verschillende voordelen alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  1. De hitte in de wagen en het verbruik van het voertuig wordt ingeperkt. Je autoruiten blinderen zorgt er in de praktijk voor dat er op warme zomerdagen aanzienlijk minder hitte zal worden opgewekt. Dit heeft als logisch gevolg dat ook de airco niet zo hard moet worden gezet waardoor ook het verbruik zal afnemen. Je autoruiten blinderen is dus vanuit dit opzicht niet alleen interessant voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee!
  2. Door het laten tinten van je autoruiten wordt het rijplezier aanzienlijk verbeterd. Te fel zonlicht kan in de praktijk namelijk behoorlijk nefast zijn voor je rijervaring. Je autoruiten blinderen zorgt ervoor dat je niet alleen het rijcomfort bevordert, daarnaast zal ook je veiligheid in het milieu aanzienlijk toenemen.
  3. Je autoruiten blinderen is niet alleen aangenaam voor jou als bestuurder van de auto. Ook je passagiers, in het bijzonder kinderen, zullen er de voordelen van ondervinden. Vooral van jonge kinderen die zich achterin het voertuig in een autostoeltje bevinden is immers bekend dat ze behoorlijk veel hinder kunnen ondervinden van het felle licht en de warmte van de zon.
  4. Eveneens een niet onbelangrijke reden welke mee aan de basis heeft gelegen van autoruiten blinderen heeft betrekking tot het feit dat mensen op deze manier in hun voertuig kunnen rekenen op meer anonimiteit. De folie die op de ramen (vooral achteraan dus) kan worden aangebracht kan ongewenste blikken buiten houden. Bovendien biedt autoruit folie ook nog eens een extra bescherming tegen bijvoorbeeld carjackers.
  5. Tot slot spreekt het voor zich dat het blinderen van je autoruiten in de praktijk ook nog eens zorgt voor een aanzienlijke meerwaarde op vlak van uitstraling. Daarnaast houdt de folie ook nog eens de UV-straling buiten waardoor het interieur van je auto niet zal gaan verkleuren.

Met welke eisen dien je rekening te houden?

Bij je autoruiten blinderen moet je vooral rekening houden met de eisen die gelden met betrekking tot de voorruit en de zijruiten die zich vooraan in de auto bevinden. Van de voorruit van je auto is bijvoorbeeld bekend dat ze ten minste voor 75 procent lichtdoorlatend moet zijn. De regelgeving voor de zijruiten aan de voorkant van de auto zijn iets minder streng, maar toch. Hiervoor geldt namelijk een minimale lichtdoorlatendheid van 70 procent. De achterruiten mogen in principe wel perfect voorzien worden van een folie of een coating naar wens. Omwille van de verkeersveiligheid wordt het altijd sterk aangeraden om rekening te houden met de geldende wetgeving voor autoruiten blinderen.