wat is een occassion
Autonieuws

De occasion: Wat is het nu precies?

In de wereld van auto’s en autorijden heb je de term “occasion” vast wel eens voorbij horen komen, maar wat betekent het eigenlijk? Laten we een duik nemen in deze term en ontdekken wat het precies inhoudt.

Een tweedehands auto met klasse

De naam “occasion” vindt zijn oorsprong in het Franse “voiture d’occasion,” wat simpelweg “gebruikte auto” betekent. In Nederland en België komt deze term zelden voor in de volksmond. Hier wordt meestal de Engelse uitspraak “occasion” gebruikt. Hoewel Nederland en België de Engelse term gebruiken, wordt de term “occasion” in een andere context wordt gebruikt en niet als aanduiding voor een tweedehands auto.

OCCASION VS. GEBRUIKTE AUTO

Wat is nu het verschil tussen de verschillende termen? Nou vrijwel niks. De woorden verwijzen allemaal naar auto’s die eerder eigendom waren van iemand anders en nu op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Het gebruik van “occasion” klinkt over het algemeen gewoonweg wat eleganter dan  “gebruikte auto.” Houd dit in gedachten wanneer je advertenties tegenkomt met de deze term.

YOUNGTIMER of oldtimer?

Een andere term die je wellicht tegenkomt in de autowereld is “youngtimer.” Deze term verwijst naar auto’s die 15 jaar of ouder zijn, wat betekent dat ze oud genoeg zijn om geen nieuwe auto’s meer te zijn, maar nog niet oud genoeg om als “oldtimers” te worden beschouwd. De term “oldtimer geldt voor auto’s die de 40 zijn gepasseerd”. “youngtimer” is een term die vaak wordt gebruikt om specifieke kopers aan te spreken.

VOORDELEN VAN OCCASIONS

Het kopen van een occasion biedt diverse voordelen. Zo is de aanschafprijs natuurlijk een stuk lager dan die van een nieuwe auto. Bovendien is de afschrijving op een tweedehands auto doorgaans minder steil. Met een groot aanbod op de markt is er voor iedereen wel een geschikte auto te vinden, van bijna nieuw tot klassieke oldtimers. Een ander voordeel is dat je niet hoeft te wachten op de levertijd van een nieuwe auto; je kunt vaak snel in je “nieuwe” occasion rondrijden.

Natuurlijk zijn er ook nadelen, zoals mogelijk hogere onderhouds- en reparatiekosten vergeleken met een nieuwe auto.

OP ZOEK NAAR EEN OCCASION?

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Aan keuze geen gebrek, zo staan er op de Nederlandse tweedehands automarkt, bijna 400.000 gebruikte auto’s te koop. Om je zoektocht te vergemakkelijken, is het handig om vooraf te bepalen wat je wilt. Denk aan het type auto, je budget, brandstofvoorkeur en de leeftijd van de auto.

Met deze informatie ben je goed voorbereid om de perfecte occasion te vinden die aan al je wensen voldoet. Dus, waar wacht je nog op? Ga op zoek naar jouw ideale occasion en geniet van de voordelen van een betaalbare, kwalitatieve auto.